Oppositie dreigt debat te boycotten

De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 dreigen het debat over de regeringsverklaring van donderdag te boycotten als het nieuwe kabinet geen duidelijke koopkrachtcijfers verstrekt. „Wij kunnen het debat niet voeren als we niet weten wat de feiten zijn”, zegt PVV-leider Geert Wilders.

Het nieuwe kabinet-Rutte II maakte vorige week bekend een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie in te willen voeren. De invoering zou tot grote koopkrachtdalingen kunnen leiden. Die bezorgdheid daarover is nog niet weggenomen, ondanks pogingen daartoe van Stef Blok, tot deze week VVD-fractieleider, zijn opvolger Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom.

De vier oppositiepartijen dringen net als vorige week aan op een onderzoek van het Nibud, dat zich bezighoudt met budgetvoorlichting. „Als het kabinet niet instemt met het Nibud, vragen we zelf een onderzoek aan. Voor die tijd is er wat ons betreft geen debat”, aldus Wilders. „We willen echt een onafhankelijke partij. Niemand gelooft het kabinet nog.”

De oppositiepartijen verklaarden vanochtend na gezamenlijk beraad uit te gaan van de goede wil van het kabinet om met meer cijfers te komen. „Het is toch ook in hun eigen belang om voor helderheid te kiezen”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Aan het begin van de middag stonden de zogeheten regelingen op de Kameragenda. Bij die gelegenheid zou de oppositie om meer informatie vragen.

Premier Mark Rutte beloofde gisteravond dat er morgen een brief over de koopkracht naar de Tweede Kamer gaat. Of de oppositie daarmee tevreden zal zijn is nog maar de vraag. Rutte zei namelijk dat de brief de koopkrachtgevolgen alleen maar „nader zal inkleuren”. Volledige duidelijkheid zal het kabinet volgens hem pas in maart kunnen geven. Hij weigerde tot dusver het Nibud in te schakelen.