Ophef uitspraak Abbas over ‘terugkeer’

Onder Palestijnen is ophef ontstaan over een uitspraak van president Mahmoud Abbas. Abbas zei vorige week op de Israëlische televisie dat hij later niet w il wonen in zijn geboortedorp Safed, waar hij vandaan vluchtte toen in 1948 Israël werd gesticht. Safed is nu Israël, aldus Abbas. „Voor mij is Palestina binnen de grenzen van 1967”, verwijzend naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, die Israël in 1967 bezette.

Dit kwam Abbas op felle kritiek te staan van Palestijnse zijde. In de Gazastrook werden foto’s van hem verbrand. Tijdens protesten werd Abbas voor verrader uitgemaakt, omdat hij het Palestijnse ‘recht op terugkeer’, vastgelegd in een VN-resolutie, zou willen opgeven.

Abbas zei dat hij alleen zijn persoonlijke mening had geuit, en nooit het recht op terugkeer op zou geven. De terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar Israël is een van de grote struikelblokken in het vredesproces, dat volledig stil ligt.

De Israëlische president Shimon Peres noemde Abbas’ uitspraken „een dappere en belangrijke publieke verklaring”.