Nominaties VSB Poëzieprijs uitgelekt

Er stond vanavond een feestelijke bekendmaking gepland in het radioprogramma De Avonden, maar geen dichter zal meer gespannen voor de radio zitten om te horen wie de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2013 zijn. Het embargo van de organisatie is al wijd en zijd geschonden op internet.

De genomineerden zijn:
Vliegtuigmagneet – H.H. ter Balkt
Wijvenheide – Luuk Gruwez
Celinspecties – Ester Naomi Perquin
Virtualia. Teletonen – Sybren Polet
Mijn naam is Legioen – Menno Wigman

De VSB Poëzieprijs, ter waarde van 25.000 euro, wordt eind januari uitgereikt, wanneer de eerste Poëzieweek van start gaat. ‘De jury is verheugd dat uitgeverijen ook in een krimpende markt zowel gevestigde namen als fris talent blijven publiceren,’ luidde een constatering van de jury, die wel opmerkte dat het zware tijden zijn in de literatuur: met 75 bundels was de oogst van dit jaar magerder dan voorheen.

Het online persbureau Nieuwsbank nam een uitgestuurd persbericht van Prometheus over met het bericht van Menno Wigmans nominatie, maar uitgeverij Van Oorschot, die de genomineerde dichteres Ester Naomi Perquin uitgeeft, lijkt de eerste te zijn geweest die alle genomineerden openbaarde. In elk geval talmden de literaire weblogs De Contrabas en Tzum ook niet meer om te publiceren uit het persbericht dat vanmorgen in hun mailbox zat. ‘Wat op internet staat, staat op internet en is er niet zo een, twee, drie van af te poetsen,’ licht Contrabas-redacteur Chrétien Breukers toe.

Dit jaar won Jan Lauwereyns de VSB Poëzieprijs, voor zijn bundel Hemelsblauw.

Naschrift redactie: eerder stond in dit bericht dat uitgeverij Van Oorschot de eerste leek die het embargo had geschonden, maar de berichtgeving van uitgeverij Prometheus en persberichtendienst Nieuwsbank was - hoewel het slechts informatie over één van de genomineerden bevatte - strikt genomen een eerdere schending van het embargo.