Nederlandse bisschop vernietigde brief over misbruik in IJsland

Portret van bisschop Jo Gijsen. Foto ANP / Arthur Bastiaanse

Jo Gijsen heeft in zijn tijd als bisschop in IJsland een brief van een slachtoffer van seksueel misbruik vernietigd. Dat staat in een rapport van een IJslandse commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, meldt persdienst Novum op gezag van IJslandse media. Het onderzoek is vrijdag gepresenteerd.

Nalatigheid door vernietigen brief

Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop van de katholieke kerk in IJsland. Hij kreeg toen een ongeopende brief in handen van een man die schreef dat hij was misbruikt door een IJslandse priester. Door de brief te vernietigen is Gijsen volgens de IJslandse commissie nalatig geweest. Hij had een onafhankelijk onderzoek moeten instellen.

In een reactie aan de commissie stelt Gijsen dat de man slechts het vermoeden had dat de priester een seksuele relatie met hem wilde beginnen en dat hij hier niet zeker van was, meldt de IJslandse nieuwssite ruv.is. Na een gesprek zouden ze samen hebben besloten de brief te vernietigen.

Gijsen kwam al eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de 80-jarige Gijsen in verband wordt gebracht met seksueel misbruik in de kerk. Hij zou in 1959 als surveillant bij seminarie Rolduc meerdere keren een jongen hebben begluurd toen die zichzelf aan het bevredigen was. Het verhaal van de inmiddels 65-jarige betrokkene werd door de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de katholieke kerk gezien als geloofwaardig en oprecht.

Deze commissie zei eind vorig jaar zich voor te kunnen stellen dat de klager zich destijds “bijzonder onplezierig, opgelaten en bekeken” heeft gevoeld. De klacht is echter niet-ontvankelijk verklaard omdat het gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik. Gijsen heeft altijd ontkend dat hij de jongen heeft begluurd.

De katholieke kerk ligt al langer onder vuur wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Uit het vorig jaar gepubliceerde onderzoek van de commissie-Deetman bleek dat sinds de Tweede Wereldoorlog 10.000 tot 20.000 minderjarigen seksueel zijn misbruikt in katholieke instituten. Dat misbruik was bekend binnen ordes en bisdommen.