Naam Michael Boogerd duikt op in dopingstuk

Wielrenner Erik Dekker (L) in 2006 met de vingers in de oren vanwege het wachten op het startschot met een kanon, samen met Michael Boogerd en Marc Wauters (r) voor de start van het Profcriterium De Gouden Pijl waar hij afscheid nam van het wielrennen. Foto ANP / Vincent Janninck

De Oostenrijkse justitie beschikt over informatie dat de Nederlandse wielrenners Michael Boogerd en Thomas Dekker bloeddoping zouden hebben gebruikt. De informatie is afkomstig van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner en is vastgelegd in een proces-verbaal van de Oostenrijkse recherche dat in handen is van NRC Handelsblad.

Dit document is doorgegeven naar de dopingautoriteiten en heeft een rol gespeeld in de schorsing van Thomas Dekker in 2009.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, laat weten dat ook hij beschikt over belastende informatie uit Oostenrijk. Ram beaamt dat die informatie aanleiding vormde voor nader onderzoek.

Weergave van ‘informeel gesprek’ met dopinghandelaar

Het proces-verbaal van de Oostenrijkse politie is de weergave van een ‘informeel gesprek’ dat dopinghandelaar Matschiner voerde met twee rechercheurs, kort na zijn aanhouding in maart 2009. Het stuk concentreert zich op het dorp Steyrermühl, waar Matschiner tussen voorjaar 2007 en mei 2008 verboden bloedtransfusies uitvoerde. Volgens het verbaal werd bloed afgenomen bij Thomas Dekker en Michael Boogerd. Er staat letterlijk:

“Eenmaal werd ook Dekker Thomas, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen.”

In officiële verhoren noemde Matschiner Boogerd en Dekker niet.

Boogerd ontkent betrokkenheid

Het is niet voor het eerst dat de naam van Boogerd wordt genoemd, maar nooit kwam zulke gedetailleerde informatie naar buiten. Boogerd ontkent elke betrokkenheid. “Ik ben daar niet geweest”, zegt hij. “En ik heb daar geen bloedtransfusie ondergaan.” Gisteren zei Jonathan Vaughters, manager van Dekkers huidige ploeg Garmin, dat Dekker vroeger bloedtransfusies heeft ondergaan.