VVD en PvdA steunen verzoek oppositie om doorrekening Nibud

Het dossier met alle documenten over de formatie, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Foto ANP / Lex van Lieshout Het dossier met alle documenten over de formatie, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de gevolgen van het regeerakkoord worden doorgerekend door het Nibud. Eerder vandaag legden de fractieleiders van SP, D66, PVV en CDA deze eis op tafel. Alleen zo kan volgens deze partijen een einde komen aan de verwarring over de gevolgen voor de koopkracht. VVD en PvdA steunen dat verzoek nu.

Het kabinet stuurt morgenochtend een koopkrachtbrief naar het parlement. Daarna besluit de Kamer of het over voldoende informatie beschikt om het debat over de regeringsverklaring donderdag door te laten gaan.

Rutte wil Nibud vooralsnog niet inschakelen

Rutte weigerde tot dusver het Nibud in te schakelen. Hij verzekerde gisteren dat huishoudens maximaal vier procent inleveren. Wel beloofde hij dat er morgen een brief over de koopkracht naar de Tweede Kamer gaat, maar daarin worden de koopkrachtgevolgen alleen maar ‘nader ingekleurd’. Volledige duidelijkheid zal het kabinet volgens hem pas in maart kunnen geven.

Nibud: we moeten opdracht van het kabinet krijgen

Het Nibud zou binnen enkele dagen koopkrachtplaatjes kunnen maken, mits het kabinet een officiële opdracht daartoe geeft en voldoende informatie kan leveren. Een woordvoerder eerder vandaag tegenover persdienst Novum:

“We hebben tientallen verschillende gegevens nodig, over alles wat van invloed is op de portemonnee van mensen.”

    • Marije Willems