Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Liveblog: Obama herkozen als president

Het kan je niet ontgaan zijn: de Verenigde Staten kiezen vandaag een nieuwe president. Obama wil een tweede termijn in het Witte Huis, Romney wil hem daar juist uit verdrijven. Het belooft een spannende strijd te worden. nrc.nl houdt je via dit liveblog op de hoogte van de verkiezingsdag, het laatste nieuws, achtergronden en uiteraard vannacht de uitslagen.

Liveblog gesloten

Amerika gaat slapen en de redacteuren die de hele nacht aan dit liveblog hebben gewerkt ook. Op nrc.nl blijven we je uiteraard op de hoogte houden van al het belangrijkste nieuws.

Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen van vannacht:

  • Rond 05.15 vanochtend was duidelijk dat Obama de winnaar was in swing states Wisconsin en Ohio. Daarmee werd zijn tweede termijn in het Witte Huis een feit.
  • In het Congres vindt geen machtswisseling plaats. De Republikeinen behouden een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Democraten in de Senaat.
  • Romney heeft Obama gefeliciteerd en Obama heeft een indrukwekkende overwinningsspeech gegeven.

Lees ook deze berichten:

Lees de volledige speech van Obama

Ook de volledige tekst van de speech van Obama staat online. Lees hem hier terug. Hier een uitgebreid artikel over de speech.

Barack Obama

Terugkijken: de overwinningsspeech van Obama

(open hier in een apart scherm)

Barack Obama

Felicitaties van Rutte

Vanuit Istanbul heeft Mark Rutte Obama ook gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Rutte in een reactie:

"Felicitaties aan president Barack Obama met zijn herverkiezing na een bijzonder spannende race. Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-administratie op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten."

felicitaties

Obama: we hebben ons teruggevochten

Internetredacteur Annemarie Coevert heeft hard meegetikt met de speech van Obama. Lees hier een uitgebreid bericht.

Barack Obama

De muziek van de overwinningsspeech

Luister naar de nummers die voor en na de speech van Obama werden gedraaid via Spotify:

Barack Obama

Obama sluit zinderende speech af

Obama sluit zijn zinderende speech af.

"Thank you America. God bless you. God bless you United States."

Het podium stroomt vol met familie en medewerkers. Felicitaties, confetti en het nummer 'We take of our own' van Bruce Springsteen.

Barack Obama

Hoop

I've never been more hopefull about the future. I've never been more hopefull about America. And I ask you to sustain your hope."

Op Twitter stromen inmiddels veel positieve reactie binnen op de speech van Obama:

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema En Obama valt vast tegen de komende jaren, maar als je hem nu hoort spreken: zo zinderend, verwachtingsvol, en vol hoop op echt humanisme

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Wat een fenomenale speech. Echt fenomenaal. #Obama

Twitter avatar JackdeVries Jack de Vries "Not what can be done for us, but by us" vrij naar JFK #Obama

Barack Obama

Obama is op dreef

"A long campaign is now over. And whether I earned your vote or not. I've listened to you. You've made me a better president. I will return to the White more determined and more inspired then ever."

"Tonight you voted for action. Not on politics as usual."

"That doesn't mean that your role is done. The role of a citizen doesn't end with a vote. Our country is not abot what can be done for us, but what can be done by us."

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama praat anders, gezwollener dan tijdens de campagne. Zegt: "America is not about what can be done for us, but what can be done by us."

Barack Obama
Obama met zijn familie op het podium in Chicago.

Reuters / Jeff HaynesReuters / Jeff Haynes

Barack Obama

Obama: een hond is genoeg

Grapje van Obama. Vier jaar geleden beloofde hij zijn dochters een hond als hij zou worden gekozen als president. Zojuist liet hij weten:

"One dog's probably enough."

Barack Obama

Obama overlegt binnenkort met Romney

Aardige woorden van Obama over Romney. Hij feliciteert hem met de goede campagne en wil binnenkort met hem overleggen over hoe ze het land samen vooruit kunnen helpen. Een aardig gebaar van Romney is er ook. Op zijn site wordt Obama's speech live uitgezonden.

Uiteraard bedankte Obama ook zijn familie en zijn campagneteam ("the best in the history of politics").

Barack Obama
"Tonight, in this election. You, the American people, reminded us. While our road has been hard, our journey has been long, we picked ourselves up. The best is yet to come. I want to thank every American that participated in this election." Barack Obama

Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours

Onder Stevie Wonder's Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours betrad Obama onder luid gejuich het podium. "Four more years!" scandeerde het publiek.

Barack Obama

Obama begint aan zijn overwinningsspeech

In Chicago betreedt Barack Obama op dit moment het podium voor zijn overwinningsspeech.

Barack Obama

De eerste felicitaties komen binnen

De eerste officiële reacties komen binnen en zullen nog wel even binnen blijven komen. Hier die van EU-kopstukken Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso. Vier jaar geleden feliciteerde toenmalig premier Balkenende Obama per brief.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Gelukkig met de herverkiezing van President Obama #Obama.Herman Van Rompuy N

Twitter avatar BarrosoEU Jose Manuel Barroso Warm congratulations to President @BarackObama. Looking forward to continuing to work together for an even stronger relationship. /JMB

felicitaties

Obama is dus herkozen

Goedemorgen. Net wakker? Dan heb je vast al meegekregen dat Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten. Lees hier een artikel dat dit enorme liveblog van de afgelopen nacht in tien cruciale momenten samenvat. Hier vind je alle uitslagen per staat.

Het is nu wachten op de overwinningsspeech van Obama in Chicago. Lees ondertussen dit artikel over de plannen van Obama voor zijn tweede termijn (die er niet echt zijn). Of bekijk onze In Beeld met foto's van vreugde en verdriet bij de aanhangers van beide kandidaten.

Nu is het wachten op Obama...

De (korte) speech van Romney is inmiddels afgelopen. Hij bedankt zijn familie en zijn medewerkers. En uiteraard wenste hij Obama al het succes toe.

'I pray that the president will be successful in guiding our nation'

Lees hier een uitgebreider artikel over de erkenning van het verlies door Romney. Ook leuk, een foto de voorpagina van The New York Times met de kop: "Obama's night"

uitslagen

Foto: Obama en Biden feliciteren elkaar

Op de Flickr-pagina van het Wittte huis is zojuist een foto geplaatst van Obama die zijn vicepresident Biden feliciteert. Op de achtergrond feliciteren Michelle Obama en Jill Biden elkaar.

Foto The White House / FlickRFoto The White House / FlickR

Barack Obama

Romney begint aan zijn speech

In Boston in Romney begonnen aan zijn speech. Hij start met het feliciteren van Obama en het bedanken van zijn running mate Paul Ryan, zijn vrouw Ann, zijn familie en zijn campagneteam.

"Naast mijn vrouw Ann is Paul de beste keuze die ik ooit heb gemaakt."

Mitt Romney

Romney erkent nederlaag - spreekt binnen tien minuten

CBS meldt dat Romney Obama inmiddels heeft gebeld om zijn nederlaag te erkennen. Naar verwachting spreekt Romney binnen tien minuten zijn aanhangers toe.

uitslagen

Wat betekent Obama's herverkiezing voor de wereld?

Nu Obama is herkozen, zijn er geen grote veranderingen in het buitenlandbeleid van Amerika te verwachten. Zou je denken. Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel beaamt dat, hoewel hij wel denkt dat Obama minder voorzichtig hoeft te zijn op een aantal gebieden:

"De afgelopen maanden heeft Obama extra voorzichtig moeten opereren om geen kiezers tegen het hoofd te stoten. Nu hoeft dat niet meer en zou hij bijvoorbeeld rechtstreekse gesprekken met Iran kunnen gaan voeren over het nucleaire programma van dat land. Ik denk dat Obama op het gebied van diplomatie meer mogelijkheden heeft. Of hij het Israëlisch-Palestijns conflict weer op de agenda wil zetten durf ik nog niet te voorspellen. Wel is een verharding van de relatie met China van de baan. Romney had beloofd het land na zijn aantreden als 'koersmanipulator' te betitelen."

Barack Obama

Wat gaat Obama doen in tweede termijn?

De eerste termijn van Obama werd vooral gekenmerkt door stimuleringsmaatregelen voor de zwakke Amerikaanse economie en een nieuw zorgstelsel, maar wat wil Obama de komende vier jaar eigenlijk gaan doen? Onze internetredacteur Lex Boon maakte er in samenwerking met onze correspondent Guus Valk een apart artikel over.

Barack Obama

Ook Kenia viert herverkiezing Obama

In Kenia, het land waar de vader van Obama werd geboren, werd met groot enthousiasme op de herverkiezing van de president gereageerd. Hieronder feestvierende inwoners van Nyangoma Kogelo, het geboortedorpje van Obama's vader.

Foto Reuters / Thomas MukoyaFoto Reuters / Thomas Mukoya

Barack Obama

Terugkijken: het moment dat Obama won

Voor wie het moment een uur geleden op televisie heeft gemist: hieronder de uitzending van ABC News op het moment dat duidelijk werd dat Obama herkozen was als president. Inclusief beelden van de juichende aanhangers van Obama.

Barack Obama

'Overwinning Obama opvallend snel zeker'

Onze correspondent Guus Valk constateert dat de uitslagenavond zonder al te veel verrassingen verliep, maar dat de snelheid van Obama's overwinning uiteindelijk nog wel verrassend was:

"De snelheid waarmee het ging was verrassend. Voor de rest waren er weinig verrassingen. Obama deed het goed waar hij wist dat hij het goed moest doen en deed het op veel plekken wat beter. Romney kan uiteindelijk wel meer stemmen krijgen dan Obama – dat is nog onduidelijk - maar door het getrapte kiesstelsel heeft Obama echt ruim gewonnen. Hij heeft ook heel gericht campagne gevoerd, een campagne die veel beter was georganiseerd dan die van de Republikeinen. Daar is dit succes deels aan te danken."

Wat Obama de komende vier jaar in zijn tweede termijn precies wil gaan doen is nog niet helemaal duidelijk, vertelt Valk:

"Wat betreft Obama’s plannen voor de tweede termijn: daar is hij tijdens zijn campagne niet echt openhartig over geweest en echt grote plannen, zoals bij zijn eerste verkiezing, zijn er ook niet. Het wordt ook lastig om wat voor elkaar te krijgen, aangezien de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden. Het is duidelijk dat Obamacare doorgaat, maar voor de rest zal hij de komende maanden vooral bezig zijn met het vinden van een oplossing voor de 'fiscal cliff'. Als de Republikeinen en Democraten voor 1 januari geen bezuinigingsakkoord weten te sluiten dat gaan er honderden miljarden aan lastenverzwaringen in werking. Dat dossier hangt als een zwaard van Damocles boven hem."

Aanhang Obama wacht op overwinningsspeech

De aanhang van Obama, bijeen in Chicago, zwaait met Amerikaanse vlaggen in afwachting van de overwinningsspeech van hun favoriet.

Foto AFP / Robyn BeckFoto AFP / Robyn Beck

Barack Obama

Obama derde president op rij die wordt herkozen

Het is voor de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis dat drie presidenten op rij worden herkozen: Bill Clinton en George W. Bush gingen Obama voor. Alleen aan het einde van de achttiende eeuw gebeurde dit eerder, twittert Wall Street Journal-verslaggever NickTimiraos:

Twitter avatar NickTimiraos Nick Timiraos Clinton, Bush 43, Obama each won re-election. The only other three consecutive presidents to win re-election: Jefferson, Madison, Monroe.

Barack Obama

Verslagenheid bij aanhang Romney

In Boston, waar de aanhangers van Romney zich hebben verzameld, wordt met verslagenheid gereageerd op het verlies van Romney. De Republikein zelf is nog niet op het podium verschenen om zijn nederlaag te erkennen.

Foto AFP / Emmanuel DunandFoto AFP / Emmanuel Dunand

Mitt Romney

Empire State Building kleurt blauw

Het Empire State Building in New York kleurde zojuist blauw nadat duidelijk was geworden dat Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten.

Foto Reuters / Allison JoyceFoto Reuters / Allison Joyce

Nog geen reactie van Romney

Het is nog wachten op de felicitaties van Romney aan het adres van Obama. Bronnen melden aan Fox News dat Romney zich nog niet bij het verlies van de verkiezingen wil neerleggen. Sommige presentatoren en analisten van het conservatieve Fox hebben ook moeite met de herverkiezing van Obama, twittert onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Fox is interessant nu. Karl Rove zegt dat Ohio nog niet beslist is, en de zender oppert een hertelling

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Fox-anchor Megyn Kelly beent backstage en ondervraagt nu de eigen redactie. 'Hoe weten jullie zo zeker dat Obama Ohio won?' Fantastische tv.

Mitt Romney

Obama-aanhang viert feest in Chicago

In Chicago viert de aanhang van Obama feest en wacht men op de overwinningstoespraak van de president.

Foto AFP via Getty Images / Spencer PlattFoto AFP via Getty Images / Spencer Platt

Foto AFP / Robyn BeckFoto AFP / Robyn Beck

Foto AFP via Getty Images / Win McNameeFoto AFP via Getty Images / Win McNamee

Obama herkozen

Overwinning Obama groter dan verwacht

Onze correspondent Guus Valk in reactie op Obama's herverkiezing:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De overwinning van Obama is zo groot dat geen Republikein iets over fraude of hertellingen durft te zeggen.

uitslagen

OBAMA HERKOZEN ALS PRESIDENT

NBC meldt dat Obama is herkozen als president. Fox News meldt dat swing state Ohio naar Obama gaat en dat gaf de doorslag.

Obama twitterde direct na de voorspelling van NBC:

Twitter avatar BarackObama Barack Obama This happened because of you. Thank you.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama We're all in this together. That's how we campaigned, and that's who we are. Thank you. -bo

uitslagen

Iowa en New Mexico gaan naar Obama

Iowa en New Mexico is voor Obama, meldt CNN. Dat levert de president in totaal weer elf kiesmannen op. Zijn overwinning komt nu steeds dichterbij. Obama heeft nu nog 26 kiesmannen nodig om te winnen. De tussenstand is 249 kiesmannen voor Obama, 191 voor Romney.

AP voorspelt dat Romney zoals verwacht wint in Missouri. Die staat levert hem tien kiesmannen op.

uitslagen

Democraten heroveren meerderheid in Senaat

CNN voorspelt dat de Democraten de meerderheid heroveren in de Senaat. Eerder vannacht werd duidelijk dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden.

uitslagen

Obama wint California, staat nu ruim voor

De stembussen zijn gesloten in California, Washington, Oregon, Idaho en op Hawaii. Geen verrassingen in al deze staten: California, goed voor 55 kiesmannen, gaat naar Obama, net als Washington en Hawaii. Idaho is voor Romney. Oregon is nog 'too close to call', hoewel Obama volgens de exitpoll van CNN op 52 procent zal uitkomen en Romney op 45 procent.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Californië, Washington en Hawaï naar Obama. Hoop kiesmannen, maar geen verrassing

CNN voorspelde zojuist ook (eindelijk) dat Wisconsin naar Obama gaat. North Carolina is ook zeker voor Romney, meldt CNN.

Nieuwe tussenstand kiesmannen: 238 voor Obama, 191 voor Romney.

uitslagen

AP: North Carolina is voor Romney

Romney wint North Carolina volgens persbureau AP. Dat zou een opsteker zijn voor het Republikeinse kamp, want North Carolina is een swing state die goed is voor 15 kiesmannen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Swing state North Carolina gaat naar Romney De staat van de Democratische Conventie was de laatste weken min of meer opgegeven door Obama

De Denver Post durft het inmiddels aan te voorspellen dat Obama wint in swing state Colorado:

Twitter avatar denverpost The Denver Post FLASH: Denver Post projects Colorado victory for Barack Obama #COvote

uitslagen

Definitief: Minnesota voor Obama, Arizona voor Romney

CNN durft het nu ook aan: Minnesota (tien kiesmannen) gaat naar Obama, Arizona (elf kiesmannen) is voor Romney. Nieuwe tussenstand: 169 voor Romney, 157 voor Obama. Toch ligt Obama op koers voor herverkiezing, want over een paar minuten verwachten we dat hij grote aantal kiesmannen binnensleept in staten als California en Washington.

Romney moet Florida en Ohio winnen om nog kans te houden op het presidentschap. Maar zelfs als hij deze twee staten wint, moet Obama verliezen in één van de volgende staten: Colorado, Iowa en Nevada.

uitslagen

Adviseur Romney feliciteert Obama

Bij de Republikeinen beginnen ze lichtelijk wanhopig te worden. Avik S. A. Roy, een adviseur van Romney op het gebied van gezondheidszorg, feliciteerde zojuist het kamp van Obama alvast op Twitter:

Twitter avatar aviksaroy Avik S. A. Roy Congrats to my Dem friends. Best wishes for the new administration. Will continue to provide the loyal opposition.

Op CNN werd de sfeer in de zogenaamde 'war room' van Romney zojuist omschreven als "very tense". Het geloof in de overwinning op Obama lijkt langzaam web te ebben.

uitslagen

'Minnesota voor Obama, Arizona voor Romney'

Minnesota gaat naar Obama, volgens Amerikaanse media als ABC en CBS. Dat levert de president tien kiesmannen op, die overigens al waren ingecalculeerd.

Arizona (elf kiesmannen) gaat volgens AP naar Romney. Ook dat komt niet als een verrassing.

Waar het nu echt om gaat, zijn swing states als Florida en Ohio. Onze correspondent Guus Valk twitterde zojuist:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama houdt stand in Florida en Ohio. Met 87 procent geteld in Florida moet de comeback van Romney wel heel spectaculair worden

uitslagen

Kansen Romney worden steeds kleiner

Romney heeft zo langzamerhand een klein wonder nodig om nog te winnen. Hij moet Florida en Ohio winnen om nog kans te houden op het presidentschap. Maar zelfs als hij deze twee staten wint, moet Obama verliezen in één van de volgende staten: Colorado, Iowa en Nevada.

Laatste tussenstanden:

  • Florida => Obama 50%, Romney 49% / 87% stemmen geteld
  • Ohio => Obama 50%, Romney 48% / 57% stemmen geteld
Mitt Romney

Vanity Fair grapt: Dewey beats Romney

Het was een van de meest pijnlijke fouten uit de geschiedenis van de Amerikaanse pers: de krant Chicago Tribune kopte op de voorpagina van 3 november 1948 dat de Republikein Thomas E. Dewey zittend president Harry Truman had verslagen: 'DEWEY DEFEATS TRUMAN'. Op de ochtend van 3 november bleek echter dat Truman toch nog gewonnen had.

De legendarische vergissing op de voorpagina van de Chicago Tribune.De legendarische vergissing op de voorpagina van de Chicago Tribune.

Het Amerikaanse magazine Vanity Fair maakte naar aanleiding van die historische vergissing een leuke grap op Twitter. Want hoewel het er nu wel sterk op begint te lijken dat Obama herkozen gaat worden, is het nog niet helemaal zeker, wil Vanity Fair maar zeggen:

Twitter avatar VanityFair VANITY FAIR DEWEY BEATS ROMNEY

Rare Republikeinen verliezen senaatszetel

Onze correspondent Guus Valk heeft nieuws over twee Republikeinen met opmerkelijke standpunten die in de race waren voor een senaatszetel:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Richard 'kind na verkrachting is de wil van God' Mourdock heeft zijn Senaatsrace verloren

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En ook Todd 'vrouwen hebben afweer tegen zwangerschap na verkrachting' Akin heeft zijn Senaatsrace in Missouri verloren

CNN: Obama wint swing state New Hampshire

Swing state New Hampshire gaat naar Obama, voorspelt CNN nu. Dat levert hem vier kiesmannen op, wat de nieuwe tussenstand op 158 voor Romney en 147 voor Obama brengt.

Exitpolls van CNN voorspellen winst voor Obama in nog twee andere swing states:

Iowa (6) - Obama 52 procent, Romney 46 procent
Nevada (6) - Obama 51 procent, Romney 45 procent

Als Iowa en Nevada inderdaad naar Obama gaan zoals de exitpolls van CNN voorspellen, dan hoeft Obama nog maar een van de vijf overgebleven swing states te winnen.

In Montana zou Romney de winst pakken. De exitpoll van CNN geeft hem 45 procent en Obama 43 procent.

uitslagen

Romney wint in Utah

CNN voorspelt: Mitt Romney wint zoals verwacht in Utah. Dat levert hem zes kiesmannen op. Nieuwe tussenstand: 158 voor Romney, 143 voor Obama.

Voorspellingen in de drie andere staten waar de stembussen zojuist sloten (Iowa, Montana en Nevada) zijn volgens CNN nog niet mogelijk.

uitslagen

Nieuwe exitpolls om vier uur

Om vier uur sluiten de stembussen in Iowa (6), Montana (3), Nevada (6) en Utah (6). Iowa geldt als een swing state. Hoe welkom iedere kiesman ook dit moment ook is: het is vooral wachten op meer nieuws uit de cruciale swing states Florida, Virginia en Ohio, die Romney allemaal moet winnen om nog president te kunnen worden.

uitslagen

Aanhangers Obama optimistisch

Supporters van Obama juichen als de grote Amerikaanse tv-zenders bekendmaken dat Obama weer een aantal kiesmannen heeft binnengesleept. De stemming in het kamp van Obama wordt beter nu het er op begin te lijken dat hij op koers ligt om te worden herkozen als president van Amerika.

Foto Getty Images via AFP / Chip SomodevillaFoto Getty Images via AFP / Chip Somodevilla

Barack Obama

Nieuwe tussenstand: 143 Obama, 152 Romney

Na NBC en FOX meldt CNN het nu ook: Pennsylvania gaat naar Obama. Hij krijgt er 20 kiesmannen bij en brengt de tussenstand op 152 kiesmannen voor Romney, 143 voor Obama.

uitslagen

'Romney slaat niet aan in het Midwesten'

De berichten over Wisconsin en New Hampshire zijn geen goed nieuws voor Mitt Romney. Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Een blik op de kaart en je ziet Romneys probleem: hij slaat niet aan in het cruciale midwesten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney moet nu toeslaan in Virginia, Ohio en Florida. Ohio lijkt me de lastigste horde, gelet op slecht resultaat Romney in midwest-staten

Nu Wisconsin naar Obama lijkt te gaan lijkt Romney nog verder verwijderd van het Witte Huis. Als Florida óf Ohio ook naar Obama gaat, is de race gelopen. Lees hier een apart bericht over de ontwikkelingen.

uitslagen

Wisconsin voor Obama of niet?

NBC meldt inmiddels ook dat Obama de winnaar zou zijn in Wisconsin. Volgens CNN is in Wisconsin slechts 1 procent van de stemmen is geteld en waagt zich nog niet aan een voorspelling. Swing state New Hampshire zou ook naar Obama gaan, meldt CBS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Maar vier kiesmannen, maar niet onbelangrijk: CBS zegt dat New Hampshire naar Obama gaat

Bij CNN zijn ze vooral gefocused op Florida, waar de laatste tussenstand laat zien dat beide kandidaten ontzettend dicht bij elkaar zitten. Wolf Blitzer:

"Florida, Florida, Florida. Can you believe, Florida."

uitslagen

Uitslag nu in 29 staten bekend

Inmiddels is van 29 staten de winnaar bekend (Wisconsin nog niet meegeteld, laten we even wachten op wat de overige Amerikaanse zenders brengen). Alle uitslagen tot nu toe zijn hier te vinden.

Twitter avatar BuzzFeedAndrew Andrew Kaczynski Obama has now won both of Romney's home states. Massachusetts (current home) and Michigan (born and raised).

uitslagen

Fox: Obama wint Wisconsin

Dylan Byers van Politico:

Twitter avatar DylanByers Dylan Byers Obama wins Wisconsin (Fox News)

Dit zou betekenen dat Obama nu genoeg heeft aan winst in Florida. Wisconsin is de eerste swing state die een winnaar kent, als FOX het juist heeft.

uitslagen

NBC en FOX: Pennsylvania naar Obama

NBC en FOX melden dat Pennsylvania naar Obama gaat. De Republikeinen hebben de afgelopen week zwaar ingezet op Pennsylvania. Ze probeerderen van de staat, net zoals van het naastgelegen Ohio, een swing state te maken. Mislukt dus. Onze correspondent Guus Valk over de avond tot nu toe:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De trend tot nu toe: alles ziet er ongeveer uit als verwacht, hier en daar iets rooskleuriger beeld voor Obama dan algemeen voorzien.

uitslagen

De tussenstand op het Empire State Building

CNN projecteert de tussenstand op het Empire State Building in New York. Voor wie het niet kan zien: de tussenstand is op dit moment 152 kiesmannen voor Romney, 123 kiesmannen voor Obama.

Reuters / Eduardo MunozReuters / Eduardo Munoz

foto

Florida: driekwart van de stemmen geteld, precies gelijk

Het is spannend in Florida. Er is 76 procent van de stemmen geteld, de tussenstand is precies fifty-fifty. De overige tussenstanden:

  • Ohio (55% Obama, 44% Romney / 27% geteld)
  • Virginia (45% Obama, 54% Romney, / 42% geteld)
  • North Carolina (49% Obama, 50% Romney / 66% geteld)

uitslagen

Republikeinen behouden meerderheid in het Huis van Afgevaardigden

Nog een voorspelling van CNN: de Republikeinen behouden, zoals verwacht, hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Het Congres – Senaat en Huis van Afgevaardigden samen – bepaalt mede het succes van een president. Dan Birdsong, politicoloog aan de Universiteit van Dayton, Ohio, eerder deze week in de krant:

"Als de president kan werken met een Congres dat hem gunstig gezind is, is hij in staat wetten door te voeren. Een vijandig Congres kan de president vleugellam maken.”

congresverkiezingen

Exitpolls CNN tonen spannende strijd in Colorado

Exitpolls van CNN tonen een spannende strijd in Colorado. Beide kandidaten zouden 48 procent van de stemmen halen. In Wisconsin, ook een swing state, ziet het er minder goed uit voor Romney. Obama zou daar volgens CNN 52 procent van de stemmen halen, Romney 46 procent.

exitpolls

Nieuwe tussenstand: 123 Obama, 152 Romney

Het is ook duidelijk wie de winnaar in de volgende staten is. Geen verrassingen.

Romney
Kansas (6)
Louisiana (8)
Nebraska (3 van de 5)
North Dakota (3)
South Dakota (3)
Texas (38)
Wyoming (3)
Mississippi (6)

Obama
Michigan (16)
New York (26)
New Jersey (14)

De tussenstand is nu 123 kiesmannen voor Obama, 152 voor Romney

uitslagen

Stembussen sluiten in Colorado en Wisconsin

Zometeen om drie uur sluiten de stembussen in nog eens veertien staten. Belangrijk zijn de swing states Colorado en Wisconsin, die respectievelijk negen en tien kiesmannen opleveren. Verder zijn er exit-polls te verwachten uit Arizona (11), Kansas (6), Louisiana (8), Michigan (16), Minnesota (10), Nebraska (5), New Mexico (5), New York (29), North Dakota (3), South Dakota (3), Texas (38), Wyoming (3).

uitslagen

'Uitslagen zijn in lijn met de peilingen'

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, benadrukt dat er nog weinig valt te zeggen over de uitslagen tot nu toe. Wat het meest opvalt, is dat de uitslagen in lijn zijn met de peilingen en dat dat goed nieuws is voor Obama:

“Wat verwacht werd van het aantal latino’s dat zou stemmen, en de opkomst van vrouwen in Ohio - dat lijkt uit te komen. Dat is goed nieuws voor Obama. De uitslagen zeggen verder erg weinig. In Florida en Ohio doet Obama het iets beter dan Romney, maar daar moet je erg voorzichtig mee zijn.”

"Je zou dus voorzichtig kunnen zeggen dat Obama op koers ligt. Als hij wint in Florida en Ohio, is het einde verhaal voor Romney."

Bekijk hier een overzicht van alle uitslagen tot nu toe.

Onze mensen in de VS

Tussenstanden in de swing states

De laatste tussenstanden in de belangrijkste swing states zoals zij zojuist gemeld werden op CNN:

  • Florida (51% Obama, 49% Romney / 59% geteld)
  • Ohio (58% Obama, 41% Romney / 22% geteld)
  • Virginia (55% Romney, 43% Obama / 31% geteld)

uitslagen

Alabama naar Romney

De negen kiesmannen van Alabama gaan zoals verwacht naar Romney. De tussenstand: 64 kiesmannen voor Obama, 82 voor Romney.

uitslagen

Nieuwe tussenstanden in de swing states

De tussenstanden in de swing states:

  • Ohio (58% Obama, 40% Romney / 20% geteld)
  • Florida (51% Obama, 48% Romney / 56% geteld)
  • Virginia (56% Obama, 42% Romney / 24% geteld)
  • North Carolina (48% Obama, 51% Romney / 45% geteld)

Correspondent Guus Valk:

"Wat me opvalt is dat de resultaten overal behoorlijk dicht bij de peilingen zitten. Dat zou goed nieuws voor Obama kunnen zijn."

uitslagen

Tennessee en Arkansas naar Romney

CNN voorspelt nu ook dat Romney de elf kiesmannen van Tennessee wint. De zes kiesmannen van Arkansas, waar de stembussen zojuist zijn gesloten, gaan ook naar Romney. De tussenstand is nu 73 kiesmannen voor Romney, 64 voor Obama. Tot nu toe geen verrassingen.

uitslagen

De avond tot nu toe

Peter Zantingh heeft de avond tot nu toe samengevat. Lees zijn artikel hier:

Geen verrassingen bij eerste vijftien staten, swing states nog spannend

In Arkansas (6 kiesmannen) sluiten de stembussen over een paar minuten. De staat gaat waarschijnlijk naar Romney. Inmiddels melden verschillende media dat Romney zoals verwacht ook Tennessee (11 kiesmannen) binnenheeft.

uitslagen

In de rij in Florida

De laatste stembussen in Florida sloten om 2 uur. Iedereen die op dat moment nog in de rij stond mocht zijn stem nog uitbrengen. De exitpolls wijzen op een nek-aan-nek-race tussen Obama en Romney in Florida. Volgens de eerste uitslagen heeft Obama een lichte voorsprong in de staat, die 29 kiesmannen oplevert.

Foto AP / J. Pat CarterFoto AP / J. Pat Carter

foto

Georgia naar Romney

Zoals verwacht: de 16 kiesmannen van Georgia gaan naar Mitt Romney. Ook is er een tussenstand in swing state Virgina. Met 18 procent geteld staat Romney op 57 procent, Obama op 42 procent.

uitslagen

'Too close to call'

CNN meldde zojuist de tussenstanden in de staten die nog 'too close to call' zijn:

  • Ohio (62% Obama, 37% Romney)
  • Florida (51% Obama, 49% Romney)
  • Virginia (59% Obama, 40% Romney)
  • New Hampshire (50% Obama, 48% Romney)
  • Pennsylvania (52% Obama, 47% Romney)
  • New Jersey (53% Obama, 45% Romney)
  • Missouri (53% Obama, 44% Romney)
  • Mississippi (60% Obama, 40% Romney)

De eerste vier staten in swing states. In Pennsylvania wint Obama waarschijnlijk, maar Romney heeft daar flink campagne gevoerd de afgelopen week. New Jersey is wel voor de zittende president. Missouri en Mississippi gaan naar Romney.

uitslagen

Acht staten naar Obama

Obama pakt de voorsprong als het gaat om kiesmannen. Zojuist won hij volgens CNN de kiesmannen in de volgende staten (geen verrassingen):

  • Connecticut (7)
  • Delaware (3)
  • District of Columbia (3)
  • Illinois (20)
  • Maryland (10)
  • Massachusetts (11)
  • Maine (3 van de 4 kiesmannen)
  • Rhode Island (4)

De zeven kiesmannen van Oklahoma gaan naar Romney.

De tussenstand is nu 40 kiesmannen voor Romney, 64 kiesmannen voor Obama.

uitslagen

Florida en New Hampshire sluiten over vijf minuten

Over vijf minuten sluiten de stembussen in zeventien staten, waaronder swing states Florida en New Hampshire. In Florida is al 35 procent van de stemmen geteld. Obama gaat aan de leiding met 52 tegen 48 procent.

Van de staten waar de stembussen eerder vannacht al zijn gesloten is de uitslag van Georgia, Virginia, North Carolina en Ohio nog niet bekend. Georgia (16 kiesmannen) gaat hoogstwaarschijnlijk naar Romney, de overige staten zijn nog onbeslist. Neem voor de volledige stand van zaken een kijkje bij onze lijst met uitslagen.

uitslagen

South Carolina prooi voor Romney

Zoals verwacht is South Carolina voor Romney, voorspellen de belangrijke Amerikaanse media. Dat levert hem door deze negen extra kiesmannen een voorlopige voorsprong van dertig kiesmannen op Obama op: 33-3.

Onze correspondent Guus Valk meldt ons zojuist dat aan de exitpolls uit Ohio en Florida nog niet al te veel conclusies moeten worden verbonden:

"Ohio is exitpoll en daarom notoir onbetrouwbaar. Florida: zo te zien hebben vooral de steden en zuidelijke districten snel geteld, die zijn meer pro-Obama. Ik verwacht dat dat nog closer gaat worden."

uitslagen

Aanhang Romney doet erg z'n best

De Amerikanen Justin Stucki, Leah Quirk, and Kenady Pettingill riepen vandaag chauffeurs in Spanish Springs, Nevada op te stemmen voor Mitt Romney.

Foto AFP via Getty Images / Max WhittakerFoto AFP via Getty Images / Max Whittaker

Mitt Romney

Exit-poll: Romney wint West Virginia, Ohio 'too close to call'

CNN voorspelt dat Romney West Virginia wint. Dat levert hem vijf kiesmannen op. Nieuwe tussenstand: 24-3.

De stembussen in de swing states Ohio en North Carolina zijn gesloten, maar CNN durft daar nog geen winnaar aan te wijzen. Wel zijn er tussenstanden: het is 49-49 procent in North Carolina, Obama leidt in Ohio met 51 procent tegenover 48 procent voor Romney.

Nieuwe tussenstand Florida: 52 procent voor Obama, 48 procent voor Romney. Inmiddels is daar 23 procent geteld.

uitslagen

CNN voorspelt: Indiana voor Romney

Ook CNN voorspelt nu dat Indiana zoals verwacht naar Romney gaat. Deze staat levert de Republikein elf kiesmannen op, waardoor de tussenstand nu 19-3 voor Romney is. Dat lijkt goed nieuws, maar de swing states Virginia en Florida zijn cruciaal voor Romney, liet onze correspondent Guus Valk zojuist aan ons weten:

"Het is absoluut noodzakelijk voor Romney om Florida en Virginia te winnen, waar nu de eerste uitslagen binnenkomen. Maar exitpolls zijn onbetrouwbaar in een close race, dat is in 2004 bewezen."

Dat economie het belangrijkste thema is volgens Amerikaanse kiezers is interessant, zegt Valk:

"Wat wel interessant is: economie is veruit het belangrijkste thema. Daarmee is de verkiezing precies waar Romney het wil hebben: een referendum over Obama's economisch beleid."

Over een paar minuten: de eerste exitpolls vanuit Ohio.

uitslagen

Nieuwe cijfers Florida: het is nu 50 - 50

Voor wat het waard is: na het tellen van vijf procent van de stemmen in Florida krijgen Obama en Romney allebei 50 procent van de stemmen, meldt CNN. Na het tellen van 4 procent van de stemmen had Obama nog een voorsprong van 55 tegen 45 procent. Swing state Florida is goed voor 29 kiesmannen.

uitslagen

Tussenstand: 8-3 voor Romney

CNN heeft voorspeld dat Romney Kentucky wint en Obama Vermont. Beide staten zijn goed voor respectievelijk acht en drie kiesmannen, dus op dit moment is het 8-3 voor Romney.

Na het tellen van een klein deel van de stemmen uit Florida gaat Obama volgens CNN aan de leiding met 55 procent tegen 45 procent voor Romney. Dat Romney Indiana gaat binnenhalen lijkt erg waarschijnlijk: de Republikein leidt daar met 58 procent tegen 40 procent voor Obama.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk CNN geeft Obama een voorsprong van 55-45 in Florida, met 4 procent geteld. Tricky staat, want samenstelling districten is heel verschillend.

Het is nu wachten op meer nieuws uit Virginia en de exit-polls uit Ohio om 1.30 uur.

uitslagen

Eerste exit-polls: Virginia nog 'too close to call'

Obama wint Vermont, voorspelt CNN. Kentucky gaat zoals verwacht naar Romney. CNN kan nog geen voorspelling doen over wie er zal winnen in Virginia en Georgia. Uit de exit-poll uit Virginia blijkt dat beide kandidaten op zo'n 49 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Andere Amerikaanse media voorspellen dat Indiana zoals verwacht naar Romney gaat. CNN vindt het nog te vroeg voor die voorspelling. Onze correspondent Guus Valk over de betekenis van Indiana:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De winst van Romney in Indiana was verwacht, maar doet toch even pijn bij de Democraten: Obama won die staat in 2008

uitslagen

Cruciale exit-polls Virginia en Florida verwacht

Nog een paar minuten en dan worden exit-polls verwacht vanuit de belangrijke swing states Virginia en Florida. De laatste staat is goed voor 29 kiesmannen, Virginia voor dertien. De stembussen sluiten om 1 uur ook in Vermont, New Hampshire, Georgia en South Carolina. Ook New Hampshire geldt als swing state.

uitslagen

Romney-kamp wacht op exit-polls

In Boston hebben de aanhangers van Romney zich verzameld in afwachting van de eerste belangrijke exit-polls, zodadelijk om één uur. NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal twitterde zojuist op basis van CNN dat Romney afgelopen zondag zou hebben besloten zich vooral op Pennsylvania te richten en minder op Ohio. Dat leek opmerkelijk, omdat Pennsylvania minder als een cruciale swing state wordt gezien. De staat levert overigens twintig kiesmannen op, Ohio 18.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal CNN heeft definitieve interne memo Romney-kamp waarin ze (zondag) achterstonden in Ohio. Zou kunnen verklaren dat ze zich op PA richten

Onze correspondent Guus Valk loopt alvast vooruit op de exit-polls van 1 uur en spreekt over een mogelijk "horrorscenario" voor Romney:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het horrorscenario voor Romney is dat Obama Florida en Ohio pakt, wat gezien peilingen mogelijk is. Dan is de zaak verloren

Foto Reuters / Mike SegarFoto Reuters / Mike Segar

Mitt Romney

Wanneer loopt onze verkiezingskaart vol?

Het zou kunnen dat je je afvraagt wanneer we op de voorpagina van die 0-0 tussenstand afstappen. Wel, de kiesmannen van een staat worden toegekend zodra ze door meerdere betrouwbare bronnen worden 'gecalled’: oftewel, als de grote Amerikaanse media (CNN, bijvoorbeeld) op basis van exitpolls durven te bevestigen dat een staat is gewonnen door één van de kandidaten.

Goed nieuws voor Obama: meer latino's naar stembus

Volgens CNN is het aantal stemmen dat van latino’s komt 10 procent, terwijl dat in 2008 9 procent was. Maar let op, dat is op basis van erg vroege cijfers. Mocht het inderdaad zo zijn dat een groter gedeelte van de stemmers latino is, dan is dat goed nieuws voor Obama - onder die bevolkingsgroep de duidelijke favoriet.

uitslagen

Amerikaanse verkiezing? Hele wereld kijkt mee

Over de hele wereld leven mensen mee met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bijvoorbeeld in Kenia, het land waar de vader van Obama vandaan kwam. Maar ook in Berlijn, waar volop feestjes rond de Amerikaanse verkiezingen zijn georganiseerd.

Reuters / Thomas MukoyaReuters / Thomas Mukoya

Reuters / Thomas PeterReuters / Thomas Peter

Het is wachten op Virginia en Ohio

Terwijl de eerste uitslagen geteld worden in Kentucky en Indiana, sluiten om 1 uur Nederlandse tijd de stembussen in Vermont, Florida, Virginia, New Hampshire, Georgia en South Carolina. Vooral naar de exit-polls voor swing states Virginia en Florida wordt uitgekeken. Virginia kan Obama of Romney dertien kiesmannen opleveren. Florida is goed voor 29 kiesmannen. Om 1.30 uur sluiten de stembussen in Ohio, een andere cruciale swing state.

Lees meer over wat we de komende uren kunnen verwachten in ons spoorboekje.

uitslagen

Hoe zat het ook weer met die kiesmannen?

Onze internetredacteur Lex Boon legde vanochtend op onze site al uit het systeem met de kiesmannen ook alweer precies werkt:

Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn een strijd om kiesmannen. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen, min of meer proportioneel aan het aantal inwoners van een staat. In dit systeem krijgt de kandidaat die meer dan vijftig procent van de stemmen wint alle kiesmannen van die staat. Zo was het dus mogelijk dat George W. Bush in 2000 president werd terwijl zijn uitdager Al Gore de meeste stemmen kreeg. De kandidaat die vandaag meer dan 270 kiesmannen binnenhaalt, wordt president.

In de swing states heeft geen van de kandidaten een duidelijke voorsprong. Deze negen staten zijn dus cruciaal voor de uitslag. Alle andere staten zijn Democratische of Republikeinse bolwerken waar geen verrassingen zullen plaatsvinden. Doordat Obama niet zal verliezen in zwaarwegende staten als California en New York, is Obama al zeker van veel meer kiesmannen dan Romney.

uitslagen

Eerste stembussen gesloten

In Kentucky en Indiana zijn zojuist de eerste stembussen gesloten. Van beide staten, samen goed voor negentien kiesmannen, staat zo goed als vast dat ze naar Romney zullen gaan. Eerstvolgende belangrijke exit-polls om 1 uur, als de eerste voorspellingen voor swing state Virginia verwacht worden.

Foto AFP via Getty Images / Justin SullivanFoto AFP via Getty Images / Justin Sullivan

uitslagen

Romney: we fought to the very end

Romney sprak zojuist met journalisten die met hem zijn meegereisd op deze verkiezingsdag waarop hij nog volop campagne voerde. AP meldt dat Romney vindt dat hij en zijn campagnemedewerkers alles uit de kast hebben gehaald:

"I feel like we put it all on the field. We left nothing in the locker room. We fought to the very end and I think that's why we'll be successful."

Romney vertrouwde de journalisten toe dat hij zijn overwinningstoespraak al geschreven heeft:

"It's about 1,118 words. I'm sure it'll change before I'm finished because I haven't passed it around to my family and friends and advisors to get their reaction. But I've only written one speech at this point."

Romney zojuist in gesprek met journalisten. Foto Reuters / Brian SnyderRomney zojuist in gesprek met journalisten. Foto Reuters / Brian Snyder

Mitt Romney

Exit-poll AP: economie belangrijkste onderwerp

AP bericht zojuist op basis van een vroege exit-poll dat de economie voor Amerikanen het belangrijkst is bij deze verkiezingen. Zes van de tien kiezers vindt de haperende economie het grootste probleem van de VS op dit moment.

Vier van de tien kiezers vinden dat de economie op dit moment aan de betere hand is, maar een meerderheid is bang dat het alleen maar slechter zal gaan. Slechts een kwart van de kiezers zegt dat het ze beter gaat dan vier jaar geleden. De meesten leggen de schuld daarvoor echter bij oud-president George W. Bush en niet bij Obama.

Waarschuwing voor verkiezingsfraude in Ohio

Bij een stembureau in Killbuck, Ohio wordt gewaarschuwd voor verkiezingsfraude. Ohio wordt gezien als één van de belangrijkste swing states. Om 1.30 uur vannacht worden de eerste exit-polls uit de staat verwacht. Er zijn achttien kiesmannen te winnen voor Obama of Romney.

Foto AFP / Brendan SmialowskiFoto AFP / Brendan Smialowski

Uit het stemhokje

Beurzen optimistisch op verkiezingsdag

Wall Street sloot de verkiezingsdag in de plus af: de Dow Jones kreeg er één procentje bij. Handelaren en analisten zeiden vandaag dat de stemming op de beurzen goed is omdat er na vandaag een einde komt aan de onzekerheid wie de VS de komende jaren zullen leiden. "There's been a lot of talk that once the election is decided, no matter how it went, just to have the uncertainty over would be good for the market", zo zei een voorzitter van een hedgefunds uit New Jersey tegen persbureau Reuters.

Zakenman Peter Kenny is tegenover Reuters niet erg optimistisch over de vraag of de nieuwe president veel verandering zal kunnen brengen:

"Though the resident in the White House may change, the face of Washington is still going to be one of tremendous gridlock, discord and dysfunction, and markets are going to force Washington to come to terms with the dysfunction."

Reuters / Chip EastReuters / Chip East

Eerste exit-polls over een uur verwacht

Over een uurtje gaat de verkiezingsnacht echt beginnen: dan sluiten in Kentucky en Indiana de stembussen. Van beide staten is al zeker dat ze voor Romney zullen zijn. Kentucky levert hem acht kiesmannen op, Indiana elf. Vanaf één uur wordt het echt spannend als de eerste exit-polls uit swing state Virginia worden verwacht en de stembussen in zes andere staten sluiten. Lees meer over wat we de komende uren kunnen verwachten in ons spoorboekje.

uitslagen

'Hallo daar. Je mag nog tot morgen stemmen'

In aanvulling op de stemproblemen in Pennsylvania en Florida: in Pinellas County (ook in Florida) werden zo’n 12.000 mensen opgebeld waarna ze een automatische boodschap te horen kregen. De inhoud verbaasde: mensen kregen te horen dat ze tot morgen hebben om te stemmen.

Een woordvoerder van het verkiezingsdepartement geeft toe dat dat niet de bedoeling was: de boodschap zou na gisteravond 20.00 uur niet meer mogen worden rondgebeld. Binnen een uur was het rechtgezet.

Video: Romney in Pittsburgh

Romney is, zoals gezegd, nog langsgegaan in Pittsburgh, Pennsylvania. De staat zou normaliter voor Obama kiezen, maar de Republikein gooide gisteren en vandaag nog alles op alles voor een verrassingsoverwinning daar.

Mitt Romney

Californië kiest toch wel voor Obama, dus is druk met andere dingen

NRC-journalist Eva de Valk woont in San Francisco, Californië, en vertelde zojuist over de telefoon dat niet de landelijke verkiezing, maar de lokale verkiezingen daar centraal staan vandaag:

"De presidentsverkiezing is hier niet zo'n heel groot issue, omdat de meeste mensen hier sowieso voor Obama stemmen. De gesprekken op straat gaan hier in San Fransisco over de verkiezingen op staatsniveau. Zo is er vandaag een referendum over afschaffing van de doodstraf. Dat leeft hier veel meer dan de race tussen Obama en Romney. Uit laatste peilingen blijkt dat de doodstraf hier inderdaad wel eens afgeschaft zou kunnen worden. Dat is niet niks, aangezien er hier 726 mensen in de dodencel zitten."

Ze belde zojuist ook even met een vrijwilliger van een Obamacampagne:

"Hij vertelde dat Obama het vooral moet hebben van een hoge opkomst. Obamavrijwilligers halen daarom mensen die slecht ter been zijn of geen auto hebben op verzoek thuis op en rijden ze naar dichtstbijzijnde stembus. Iedere stem telt."

Onze mensen in de VS

Ron Paul weigert nog steeds openlijke steun aan Romney

De Republikein Ron Paul, die het in de voorverkiezingen moest afleggen tegen Romney, weigerde vandaag zijn steun uit te spreken voor Romney. Volgens de eigenzinnige Paul, die de rol van de overheid in de VS drastisch wil inperken en tegen Amerikaanse bemoeienis met de rest van de wereld is, is er uiteindelijk weinig verschil tussen Romney en Obama:

"I don’t think there’s enough difference between the two candidates, and I assume the victory today will be the status quo. We’re going to continue with basically the same policies that we’ve had for a long time, so I don’t see the election, as the way its turning out, to be very crucial at all."

Mitt Romney

Stemmachine met eigen mening is gerepareerd

Een update aangaande de stemcomputer die liever Romney zag winnen: die is gerepareerd, meldt The New York Times.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal De stemmachine die een Obama-stem in een Romney-stem omtoverde is gerepareerd http://t.co/KcTRkE1H (@jblokzijl)

Uit het stemhokje

Klachten van kiezers over identificatieplicht en lange wachtrijen

Nu de verkiezingsdag in de VS volop op gang gekomen is, komen hier en daar wat klachten en onordelijkheden bovendrijven. Zo zouden de medewerkers van de stembureaus in Pennsylvania slecht geïnstrueerd zijn; ze vragen mensen om een identificatie en sturen ze naar huis als ze dat niet bij zich hebben. En dat terwijl vorige maand een wet die zo’n identificatieplicht moest doorvoeren, juist werd tegengehouden. Pennsylvania werd altijd gezien als een zekerheidje voor Obama, maar Romney is er de laatste dagen nog actief campagne aan het voeren. Hij is er as we liveblog ook.

Uit de drie belangrijkste swing states, Florida, Ohio en Virginia, komen berichten van lange wachtrijen bij stembureaus. Ook in New York en New Jersey, die getroffen werden door superstorm Sandy, staan kiezers lang in de rij. In de buurt van Miami (Florida) zou de wachttijd zelfs op kunnen lopen tot drie uur. Gevreesd wordt dat mensen uiteindelijk niet gaan stemmen als het zolang duurt.

Uit het stemhokje

Pino stemt in Texas

Hier wees het liveblog van de NOS ons op: Pino heeft gestemd in Texas. Als het aan Romney ligt raakt hij zijn baan kwijt, dus waarschijnlijk staat hij in de rij om Obama te steunen.

Uit het stemhokje

Romneys laatste campagnestop in Pennsylvania, en z'n podium wordt opgebouwd

Eerder vandaag lieten we zien dat het podium klaarstaat voor Obama’s toespraak van vannacht. Dit is het beeld nu in Boston, Massachusetts, waar Romney de avond doorbrengt. Hij is overigens zelf net aangekomen in Pittsburgh, Pennsylvania, voor zijn allerallerlaatste campagnestop.

Foto AFP / Alex Wong

Foto AFP / Alex WongFoto AFP / Alex Wong

Mitt Romney

Fotoserie: Obama en Romney door de jaren heen

Een mooie fotoserie bij de BBC, met foto's van de twee kandidaten door de jaren heen. Van babyfoto's via jeugdliefdes naar de tegenwoordige tijd.

Stemmen in iemands huiskamer

In Varnville, een stadje in North Carolina met iets meer dan tweeduizend inwoners, kunnen kiezers vandaag bij iemand in de huiskamer stemmen. Hier zien we Paul Hiers die het huis van Vincent Smith binnenstapt (het is zijn zoon David die open doet). Bij het keukenblok staat de stemcomputer.

Foto Reuters / Randall Hill

Foto Reuters / Randall HillFoto Reuters / Randall Hill

Uit het stemhokje

Waarom de winnaar van vannacht dubbel gelukkig is

Er is dus nog genoeg tijd tussen nu en de eerste uitslagen. Hier daarom nog wat tijdverdrijf: deze vier 'longreads' die met de verkiezingen te maken hebben. Ook interessant: dit artikel van Slate, dat stelt dat de winnaar van vannacht dubbel gelukkig is: hij wint én krijgt een economie in de schoot geworpen die op de weg terug is. Oftewel: hij oogt sowieso als een genie.

En er is ook voetbal, trouwens.

Beste van het web

Stemmen onder een basket

In Toledo, in swing state Ohio, wordt zo gestemd: onder een basket in een gymzaal.

Foto AFP / J.D. Pooley

Foto AFP / J.D. PooleyFoto AFP / J.D. Pooley

Uit het stemhokje

Obama heeft vandaag ook tijd voor dating-advies

Obama is dus in Chicago, en gaf daar vandaag een kort radio-interview met een station uit New Hampshire. Bij toeval kreeg hij daar een vraag van een 12-jarig meisje doorgespeeld. Zij was ook in de studio en vroeg wat ze eraan kon doen dat ze van haar ouders pas op haar zestiende mag daten. Obama antwoordde dat op een dag een beleefde jongen die haar op tijd thuisbrengt op haar pad zal komen. Maar wanneer?

"I'm going to leave that up to your mom to make sure that she sets the ground rules."

En hij voegde daar het standpunt van een ouder aan toe:

"Being a parent's not always easy, Taylor. I know you guys think you have it rough, but being a parent's not too easy, either. We worry about you guys so much because we love you so much."

Barack Obama

Hallo NRC. Hoe laat mag ik gaan slapen?

Even een korte update over de stand van zaken: inmiddels zijn overal in de VS de stembussen open. Romney is nog voor een laatste keer in Ohio om campagne te voeren, Obama is in thuisstaat Chicago. Hoe laat wordt het vannacht voordat we een winnaar hebben? Dat is bijzonder lastig te zeggen. We verwachten de eerste exit polls tussen 0.00 uur en 1.00 en de eerste resultaten een paar uur later. Maar wie er wint? De algemene verwachting is dat we het vroeg in de ochtend weten, maar het kan ook nog langer duren.

Het spoorboekje van vannacht

We hebben het spoorboekje nog even opgesteld voor de rest van de avond en nacht: het is hier te vinden.

YouTube-kanaal met Amerikaanse televisie

Amerikaanse televisie op een Amerikaanse avond als deze? Het kan via dit YouTube-kanaal met allerlei beelden van verschillende televisiezenders.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Voor mensen die de Amerikaanse tv-stations niet willen missen: deze YouTube pagina is briljant. Echt. http://t.co/oxnR537r

... maar ook bijvoorbeeld deze korte Ohio-analyse van The New York Times:


Beste van het web

Geen alcohol in South Carolina en Kentucky

Lekker met een biertje in de bar de verkiezingsavond volgen? Dat gaat dus mooi niet voor de inwoners van South Carolina, want in die staat is het vandaag de hele dag verboden om alcohol te verkopen of te schenken. In Kentucky was vandaag ook een verbod van kracht, hoewel dat slechts geldt tot het sluiten van de stembussen om zes uur vanavond.

The Huffington Post schrijft dat vier jaar geleden nog in vijf andere staten (Delaware, Idaho, Indiana, Utah en West Virginia) een soortgelijk verbod van kracht was. Maar waarom in hemelsnaam? Het heeft te maken met een traditie uit de negentiende eeuw, weet het blog Constitution Daily, toen kandidaten voor het presidentschap grote feesten hielden met veel drank en kiezers probeerden te verleiden hun stem te verkopen aan grote bedrijven die op de feesten aanwezig waren. Een vorm van kwalijke beïnvloeding, zo oordeelden veel staten later.

McCartney: Get back, Obama

Beatle Paul McCartney mag weliswaar niet stemmen, maar drie van zijn bandleden wel. Zij zijn duidelijk in hun oproep: stem op Obama. McCartney kan het niet laten zijn boodschap te beëindigen met een Beatles-songtitel.


Valsspelende stemmachine is weggehaald

Een vervolg op de update van 18:31 over een stemcomputer die uit zichzelf voor Romney koos, ook al wilde je Obama: volgens MSNBC is de machine, die in Pennsylvania stond, inmiddels weggehaald en kan er niet meer mee gestemd worden.

Uit het stemhokje

In de rij voor het stembureau

In Detroit, Michigan, staat een lange rij om te mogen stemmen.

AFP / Bill Pugliano

AFP / Bill PuglianoAFP / Bill Pugliano

Uit het stemhokje

Een boodschap voor de latino's van Obama

Eergisteren verscheen een oproep van Obama aan latino's om op hem te stemmen. Hij richt zich daarin tot de Spaanstaligen, die goed zijn voor zo'n 17 procent van de Amerikaanse bevolking:


Barack Obama

Zo nieuw is dat livebloggen helemaal niet

Zo ging dat vier jaar geleden, toen er ook al liveblogs waren. NRC-redacteuren Bart Hinke en Stijn Bronzwaer hielden toen van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. En we kunnen zelfs nog verder terug in de tijd: deze pagina uit het 'Dossier Amerikaanse verkiezingen 2000'.

Tijdverdrijf totdat de uitslagen binnenrollen

Wat te doen terwijl de Amerikanen stemmen? De Ierse website journal.ie zet negen dingen op een rij. Om te spelen, te lezen, te lachen of te kijken.

Beste van het web

Romney ondertussen nog één keer naar Ohio

Wat doen Romney en Ryan ondertussen? Die stapten zojuist uit hun campagnevliegtuig en zetten voet in Ohio. In deze voor de verkiezingsuitslag cruciale staat willen ze vandaag nog één laatste keer proberen de kiezer te overtuigen om op de Republikeinen te stemmen.

Foto Reuters / Eric Thayer

Foto Reuters / Eric ThayerFoto Reuters / Eric Thayer

Mitt Romney

In Chicago staat alles klaar voor de verkiezingsavond

Het podium is klaar voor het ‘election night event’ van Obama in Chicago, Illinois.

Foto AFP / Win McNamee

Foto AFP / Win McNameeFoto AFP / Win McNamee

Barack Obama

Valsspelende stemmachine: kiezer wil Obama, maar krijgt Romney

Dit opmerkelijke filmpje verscheen vanmiddag op Reddit: een kiezer wilde op Obama stemmen, maar de machine koos alsnog voor Romney namens hem. Hij probeerde meerdere manieren, maar bleef bij Romney uitkomen:

De maker van het filmpje zegt erover:

"I initially selected Obama but Romney was highlighted. I assumed it was being picky so I deselected Romney and tried Obama again, this time more carefully, and still got Romney. Being a software developer, I immediately went into troubleshoot mode. I first thought the calibration was off and tried selecting Jill Stein to actually highlight Obama. Nope. Jill Stein was selected just fine. Next I deselected her and started at the top of Romney's name and started tapping very closely together to find the 'active areas'. From the top of Romney's button down to the bottom of the black checkbox beside Obama's name was all active for Romney. From the bottom of that same checkbox to the bottom of the Obama button (basically a small white sliver) is what let me choose Obama. Stein's button was fine. All other buttons worked fine."

De maker bestrijdt beschuldigen dat de video nep zou zijn: "Wie het wil testen geef ik met plezier de originele opname."

Uit het stemhokje

Muziek, maestro. Hier luisteren de kandidaten naar

In de aanloop naar de verkiezingen stelden de campagneteams van beide kandidaten ook een Spotify-lijst samen. Mocht je naar wat muziek willen luisteren en Obama een warm hart toedragen, dan vind je hier de 'campagne-afspeellijst' van de Democraat. Uiteraard met veel titels die op de gehoopte herverkiezingen wijzen: 'Let's Stay Together' van Al Green en 'Unbreakable' van Michael Jackson.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama A little Wilco, a bit of No Doubt—check out what else made it onto the new official #Obama2012 campaign playlist: http://t.co/T7NpkzTb

Romney-aanhanger? Ook hij deelde eerder dit jaar een lijstje met persoonlijke favorieten, "voor onderweg". In zijn selectie (luister hier) vinden we onder meer 'Good Vibrations' van The Beach Boys en 'Ring Of Fire' van Johnny Cash.

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney Spending a lot of time on the road means you have to carry good music – here are some of my favorites http://t.co/q06QyGTk

En als bonus: deze afspeellijst met alleen maar liedjes over Amerikaanse staten.

Beste van het web

Biden toch nog even naar Ohio

Ohio - daar gaat het vannacht in grote mate om. De swing state is in de campagne van de afgelopen maanden tientallen keren bezocht door de kandidaten. Romney gaat er ook vandaag nog een keer naartoe, waardoor de Democraten niet konden achterblijven: vicepresident Joe Biden ging er onaangekondigd ook nog even langs.

Barack Obama

Video: de presidentsstrijd tot nu toe in twee minuutjes

Even in twee minuten bijgepraat worden over de strijd tot nu toe kan met deze compilatie. Van de Republikeinse voorverkiezingen via de lege stoel van Clint Eastwood tot de drie televisiedebatten: het komt allemaal langs:

http://youtu.be/A-kHFwoW5M0

Beste van het web

Updates in dit liveblog zijn te filteren

Even tussendoor: die tags die bij elke update in dit liveblog verschijnen, zijn aanklikbaar. We proberen de updates steeds te categoriseren, zodat je kunt filteren op alles wat over Romney gaat, alles over Obama en alles waarbij we over reacties van anderen schrijven. Zo zet ik hier even Mitt Romney bij, als test:

Mitt Romney

'Obama's campagne was defensief, achteromkijkend en onvoldoende'

NRC Handelsblad publiceerde vanmiddag een interview van onze correspondent Guus Valk met Stanley Greenberg, veteraan van Democratische campagnes. Hij werkte tussen 1992 en 2004 voor alle Democratische presidentscampagnes. Op de vraag hoe hij de campagne van Obama vond, antwoordt hij:

"Defensief, achteromkijkend. Hij gelooft oprecht dat hij het goed gedaan heeft. Hij zegt steeds: ik heb het land gered van een financiële crisis, het land is op de goede weg. Dat is op zichzelf waar. De banken zijn gezonder, de huizenmarkt is beter. Hij wil gekozen worden met de boodschap: laten we doorgaan met wat we bereikt hebben. Dat is onvoldoende."

Volgens Greenberg had Obama met "grote cijfers" moeten leiden.

"Hij is de aanvoerder van partij die van oudsher opkomt voor de gewone man. Dat laat hij na."

reacties

Romneys vicepresident stemt in Wisconsin

De Republikeinse running mate van Romney, Paul Ryan, stemde zojuist in Janesville, Wisconsin.

Foto AFP / Darren Hauck

Foto AFP / Darren HauckFoto AFP / Darren Hauck

Mitt Romney

Je stemt Obama? Dan ga ik niet meer voor je staan barbecueën

Mocht je vandaag een uurtje hebben, luister dan nog even naar de mooie aflevering van de Amerikaanse radioshow This American Life over de verkiezingscampagne. Wat doet het met relaties tussen mensen als de één overtuigd Democraat is en de ander fervent Republikein?

Opvallend vooral is het verhaal van twee vrienden die vaak samen gingen barbecueën. Maar omdat de één op Obama stemt, wil de ander geen vlees meer voor hem klaarmaken.

“Yep, he’s gotta cook his own meat for the next four years. I know he loves my barbecue so much and I was thinking one day, you know, I’ve tried to explain to Drew why he shouldn’t vote Democratic, but I can’t get through to him. So now I’m gonna do some negative reinforcement. If he votes for him, I’m not gonna let him eat here.”

Drew mag nog wel de groente van zijn vrouw eten, maar daar blijft het bij.

De hele aflevering (ongeveer een uur) is hier te luisteren. Het item over de op politieke voorkeur kapotgelopen relaties (zo'n 20 minuten) staat hier.

Beste van het web

Obama complimenteert Romneys "bevlogen campagne"

Obama sprak zich zojuist in Chicago (zie de foto van 17:05) nog uit over zijn tegenstander: hij complimenteerde Romney met zijn "bevlogen campagne".

"En ik weet dat zijn aanhangers net zo betrokken en enthousiast zijn en vandaag net zo hard werken als wij."

Barack Obama

Waar je vannacht op moet letten

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, zette zojuist nog een blogje online. Hij legt uit waar je op moet letten vannacht. De kortst mogelijke samenvatting: kijk vooral naar Florida, Ohio en Virginia.

Niet je stembiljet instagrammen, want dat mag niet

Zo ziet het stembiljet er vandaag uit: de kandidaten staan met hun running mate op een formulier en de kiezer moet het pijltje rechts daarvan 'compleet' maken. Amerikanen mogen daar overigens wel mee uitkijken, zoiets fotograferen en delen, want het mag in sommige staten niet.

Foto Instagram

Foto InstagramFoto Instagram

Uit het stemhokje

Obama maakt nog even een belletje

Dit is wat Obama momenteel doet: in zijn thuisstaat Chicago belt hij met campagnevrijwilligers. Hij zal vannacht ook de uitslag vanuit Chicago volgen.

Foto AFP / Jewel Samad

Foto AFP / Jewel SamadFoto AFP / Jewel Samad

Barack Obama

Een graphic novel van de lange verkiezingscampagne

Bij The Guardian hebben ze een in HTML 5 gebouwde graphic novel online gezet, die de spannende - maar lange - verkiezingscampagne aan je voorbij laat trekken. Scroll naar beneden en zie hoe Romney de voorverkiezingen voor de Republikeinen won, wat Obama ondertussen deed en hoe de twee tegenover elkaar kwamen te staan.

De graphic novel van The Guardian

De graphic novel van The GuardianDe graphic novel van The Guardian

Beste van het web

Miljoenen kiezers hebben al gestemd

Het mag vandaag dan verkiezingsdag zijn, maar miljoenen kiezers hebben hun stem al lang uitgebracht. In 34 staten was vroeg stemmen de afgelopen weken mogelijk en volgens de George Mason Universiteit hebben zo'n 47 miljoen Amerikanen dat gedaan. Dat is ruim een derde van het totaal aantal verwachte kiezers.

De eerste resultaten? Na middernacht pas

Maar goed, uitslagen zullen we voorlopig nog niet krijgen. Wel praten we je bij over al het andere wat er op de verkiezingsdag gebeurt en verwijzen we je door naar al het andere wat de moeite waard is. Deze ge-wel-dige infographic van The New York Times bijvoorbeeld, die de 512 mogelijke scenario's uittekent en laat zien wie er bij elk scenario de nieuwe president wordt. De infographic toont ook meteen hoe belangrijk de swing states Florida en Ohio zijn voor de overwinning.

Beste van het web

Tussen wie gaat het? (2)

In de rechterhoek staat Mitt Romney, Republikein, 65 jaar oud, geboren in Detroit, Michigan. Hij wil de 45e president van de Verenigde Staten worden. Romney is een succesvol zakenman en is ervan overtuigd dat hij de juiste man is om de zwakke economie er weer bovenop te brengen.

Foto AP / Charles Dharapak

Foto AP / Charles DharapakFoto AP / Charles Dharapak

Mitt Romney

Tussen wie gaat het? (1)

De strijd gaat tussen twee mannen. In de linkerhoek staat Barack Obama, Democraat, 51 jaar, geboren in Honolulu, Hawaï. Hij werd vier jaar geleden de 44e president van de Verenigde Staten door John McCain te verslaan. In zijn eerste termijn behaalde hij successen - hij voorkwam het faillissement van de Amerikaanse auto-industrie en Bin Laden werd op zijn bevel gedood - maar hij is kwetsbaar waar het het belangrijkste verkiezingsthema betreft: de zwakke economie en de hoge werkloosheid.

Foto AFP / Jewel Samad

Foto AFP / Jewel SamadFoto AFP / Jewel Samad

Barack Obama

Liveblog van start

Goedemiddag, Peter Zantingh van nrc.nl hier. In dit liveblog zullen we je de rest van de dag, tot diep in de nacht en (als het nodig is) tot morgenochtend op de hoogte houden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het is momenteel bijna half acht 's ochtends aan de Amerikaanse westkust en bijna half elf aan de oostkust - de meeste stembureau's zijn open. Wordt het Obama of Romney?

Het kan je niet ontgaan zijn: de Verenigde Staten kiezen vandaag een nieuwe president. Obama wil een tweede termijn in het Witte Huis, Romney wil hem daar juist uit verdrijven. Het belooft een spannende strijd te worden. nrc.nl houdt je via dit liveblog op de hoogte van de verkiezingsdag, het laatste nieuws, achtergronden en uiteraard vannacht de uitslagen.