Laos negeert protest tegen dam

Laos heeft gisteren alsnog de bouw aangekondigd van een omstreden dam in de rivier de Mekong. Morgen al wordt de eerste steen gelegd voor de Xayaburi-dam. Anderhalf jaar geleden had de regering een besluit opgeschort na protesten uit vooral het buitenland.

Met name Cambodja en Vietnam, beide stroomafwaarts gelegen, vrezen dat de visstand en het leven van miljoenen boeren in hun landen er door verstoord zullen raken. Ook milieuorganisaties verzetten zich tegen de aanleg van de reusachtige dam.

De buurlanden hebben nog niet gereageerd op het besluit van Laos. De Laotiaanse regering deed haar aankondiging uitgerekend op het moment dat het land als gastheer optreedt voor een tweedaagse conferentie van leiders uit Europa en Azië.

De Laotianen hopen vooral veel geld te verdienen met de export van elektriciteit die dankzij de dam kan worden opgewekt, onder meer naar Thailand. Met de aanleg is een bedrag gemoeid van 3,5 miljard dollar. De aanleg zal ook worden verzorgd door Thaise bedrijven.

Volgens de Laotiaanse autoriteiten hebben ze het plan voor de dam na de kritiek aangepast. Zo zouden er voorzieningen zijn getroffen dat 85 procent van de vissen toch verder kan zwemmen. „Ik heb er alle vertrouwen in dat de rivier er geen negatieve gevolgen van zal ondervinden”, aldus de Laotiaanse onderminister van energie Viraphonh Virawong tegenover de BBC.

In mei 2011 had een gezamenlijke commissie van landen aan de Mekong nog besloten de besluitvorming over de dam uit te stellen. De dam maakt deel uit van een reeks van elf dammen die in de rivier worden aangelegd. Analisten wijzen erop dat Laos met zijn besluit op zichzelf geen internationale verdragen schendt. Conform de afspraken binnen de Mekong-commissie heeft het ook de buurlanden correct geconsulteerd. (BBC, AFP)