Kortkolom sport

Steven de Jongh: dope om bij ploeg te blijven

Rotterdam. Ex-wielrenner Steven de Jongh gebruikte tussen 1998 en 2000 het prestatie bevorderende dopingmiddel epo, omdat hij bang was dat zijn contract niet zou worden verlengd bij mindere resultaten. Dat zei de ex-werknemer van TVM, Rabo en QuickStep gisteravond in het tv-programma Pauw & Witteman. De Jongh herhaalde dat hij op eigen houtje – bij een apotheker in Duitsland – epo heeft ingekocht. Hij zei de injecties epo alleen te hebben toegediend „op veilige momenten als er geen competitie was”. Hij zei te zijn gestopt met epogebruik in 2000, het jaar dat hij van TVM naar Rabo verhuisde, omdat hij vreesde voor zijn gezondheid. Uit angst voor bloedverdikking, als gevolg van de epo, liet hij zich regelmatig controleren door zijn huisarts. De Jongh werd vorige week ontslagen als ploegleider van het Britse Team Sky, nadat hij bekende doping te hebben gebruikt. (NRC)

Murray en Djokovic winnen 1ste WK-duel

Londen. Tennissers Andy Murray en Novak Djokovic hebben hun eerste partij op de ATP World Tour Finals gewonnen. De Serviër Djokovic versloeg in Londen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in twee sets: 7-6 en 6-3. Eerder won de Britse thuisspeler Murray in drie sets van de Tsjech Thomas Berdych: 3-6, 6-3 en 6-4. In Londen strijden de beste acht tennissers van 2012 om de officieuze wereldtitel. (Novum)