Kortkolom economie

Bankensteun Spanje kan helft goedkoper

Madrid. Spanje heeft waarschijnlijk maar de helft van de 100 miljard euro nodig die Europa heeft gereserveerd voor herkapitalisatie van de zwakste Spaanse banken. Dat heeft het hoofd van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling, gisteren gezegd op een congres in Wenen. Zijn schatting komt overeen met die van de Spaanse regering. Zij liet de afgelopen maanden externe accountants verscheidene stresstests uitvoeren, die leerden dat de bankensector maximaal 60 miljard euro nodig heeft om in een zwaar verslechterend economisch klimaat overeind te blijven. Een deel van de banken kan dit extra kapitaal zelf ophalen. (NRC)

Rekenkamer Europa keurt begroting goed

Brussel. De Europese Rekenkamer heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het de Europese begroting van 2011 goedkeurt. Wel tekent zij aan dat er bij de besteding van sommige Europese gelden, net als voorgaande jaren, teveel fouten zijn gemaakt. Bij Landbouw en Visserij gaat het om 7,7 procent. Bij Administratie en Financiële Zaken is de foutenmarge juist laag. Het gaat zelden om fraude, benadrukt de Rekenkamer. Subsidieprocedures zijn echter complex. Vanwege de crisis staan de Europese openbare financiën hevig onder druk. Bij onderhandelingen over een meerjarenbegroting willen veel landen op Europa bezuinigen. (NRC)

Minder winst voor Marks & Spencer

Rotterdam. De Britse warenhuisketen Marks & Spencer heeft in het eerste half jaar van zijn boekjaar minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De winst voor belasting bedroeg nu 297 miljoen pond, vorig jaar was dat nog 307 miljoen pond. De warenhuisketen wijt dit aan aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, een laag consumentenvertrouwen en verkeerd inkoopmanagement. De kledingverkopen van Marks & Spencer namen af, terwijl voeding beter verkocht. (NRC)