Kortkolom cultuur

Nicolas Ghesquière weg bij Balenciaga

Nicolas Ghesquière weg bij Balenciaga

Rotterdam. Nicolas Ghesquière (1971), de creatief directeur van Balenciaga, gaat eind deze maand weg bij het Franse modehuis, zo werd gisteren bekend gemaakt. Hij gold, vanwege zijn experimenten met vorm en materiaal, als een van de grote vernieuwers van de hedendaagse mode. De laatste show van Ghesquière was nog zeer enthousiast ontvangen, en het merk groeide elk jaar met ‘dubbele cijfers’. Niettemin schijnt PPR, het conglomeraat waarvan Balenciaga deel uitmaakt, hebben aangedrongen op een commerciëlere koers. Daardoor zouden de verhoudingen verslechterd zijn. Ghesquière, die geen modeopleiding heeft gehad, kwam in 1995 in dienst van het huis. (NRC)

Amsterdam in beroep in Newman-zaak

Amsterdam. Amsterdam blijft weigeren twee rapporten over de omstreden restauratie van het schilderij Who's Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman openbaar te maken. De gemeente gaat in hoger beroep tegen een vonnis van de Amsterdamse rechtbank, die eind september bepaalde dat de rapporten moeten worden vrijgegeven. De gemeente weigert al langer, omdat restauratiebedrijf Daniel Goldreyer onevenredig zou worden benadeeld door de openbaarmaking. Het schilderij van de abstract expressionist Newman werd in 1986 in het Stedelijk Museum met een stanleymes bewerkt. De restauratie door Goldreyer kreeg veel kritiek. (Novum)

Martin Fondse krijgt Edison Jazz Nationaal

Roterdam. Martin Fondsen krijgt de Edison Jazz Nationaal 2012. Zijn album Testimoni is voor de jury „een project waarin hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op een fascinerende manier zijn gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring”. De Edison Jazz Oeuvreprijs gaat naar de Amerikaanse Dee Dee Bridgewater. Andere winnaars zijn Christian Scott (Internationaal), Gregory Porter (Vocaal) en het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (World). De prijzen worden op 28 november in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt. (NRC)