Kortkolom buitenland

Malawi schort verbod homoseksualiteit op

LILONGWE. Malawi heeft het verbod op homoseksuele activiteiten opgeschort totdat duidelijk is of de wetgeving wordt geschrapt. Minister van Justitie Ralph Kasambara zei gisteren dat de politie homoseksuelen niet langer zal vervolgen. Westerse landen dreigen hun hulp aan Afrikaanse landen waar homoseksualiteit illegaal is, in te trekken. President Joyce Banda van Malawi, die in april president werd nadat haar voorganger overleed, wil daarom de wet intrekken. Dit zal geen populaire maatregel zijn in het conservatieve land. (Reuters)

Sancties VN tegen de Afghaanse Talibaan

New York. De VN hebben gisteren het Haqqani-netwerk, de ‘Afghaanse Talibaan’, op de zwarte lijst van terreurorganisaties gezet. Ook een van de belangrijkste kopstukken, Abdul Rauf Zakir, is op de lijst geplaatst. Het besluit, genomen door een speciale commissie van de Veiligheidsraad, betekent dat de VN-lidstaten bezittingen van het Haqqani-netwerk moeten bevriezen en geen wapens mogen leveren. De stap is omstreden: echte vrede in Afghanistan is ondenkbaar zonder de Talibaan. (AP)

Ook Gauck kreeg voor lezing 25.000 euro

Berlijn. De Duitse president Joachim Gauck ontving in 2010, ruim voor zijn benoeming, 25.000 euro voor een lezing in Bochum. De lijsttrekker van de sociaal-democratische SPD, Peer Steinbrück, ligt onder vuur vanwege zijn neveninkomsten in het lezingencircuit. Afgelopen week maakte Steinbrück bekend dat hij 1,25 miljoen euro heeft verdiend met lezingen. Volgens de stad Bochum had Steinbrück het geld moeten geven aan een goed doel. De SPD-politicus ontkent dat die voorwaarde is gesteld. Ook Gauck laat weten dat Bochum geen voorwaarden heeft gesteld aan besteding van het honorarium. (NRC)

Opnieuw Griekse algemene staking

Athene. In Griekenland is vanmorgen een algemene staking van 48 uur begonnen, de derde in twee maanden. De protesten vallen samen met cruciale stemmingen in het parlement over het bezuinigingspakket dat de Griekse regering heeft afgesproken met EU en IMF. Morgen stemt het parlement over de bezuinigingsplannen, zondag over de begroting voor komend jaar. Maandag moeten de Europese ministers van Financiën een besluit nemen over het vrijgeven van een noodkrediet van 31 miljard euro voor Griekenland. (Reuters, AFP)

Kritiek op VN over beschadigde auto’s

new york. Het bestuurlijk apparaat van de Verenigde Naties heeft gisteren felle kritiek van lidstaten gekregen, vanwege de gebrekkige communicatie ten tijde van de storm Sandy. De VN hadden lidstaten gemaand hun auto’s voor de storm in een parkeerkelder van het hoofdkwartier in New York te zetten – waar ze door het hoge water ernstige schade opliepen. Een e-mail van de VN om de auto’s weg te halen, werd te laat verzonden. De auto’s van de Nederlandse missie en de fiets van de Nederlandse VN-ambassadeur zijn onbeschadigd. (NRC)