Kortkolom binnenland

AIVD mag blijven werken in buitenland

Den Haag. De buitenlandse inlichtingentak van de AIVD verdwijnt toch niet. Dat zei Ronald Plasterk (PvdA) gisteren na zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken. In het regeerakkoord staat dat de geheime dienst voor zijn veiligheidsinformatie uit het buitenland voortaan moet leunen op diensten uit andere landen. Plasterk haalt echter een streep door het voornemen de tak af te danken. Dat betekent niet dat de bijbehorende bezuiniging van 55 miljoen euro op de AIVD van de baan is. (NRC)

Gijsen dekte misbruik kerk IJsland toe

Rotterdam. Jo Gijsen heeft in zijn tijd als bisschop in IJsland een brief van een slachtoffer van seksueel misbruik vernietigd. Dat staat in een vrijdag gepresenteerd rapport van een IJslandse commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop in IJsland. Door de brief te vernietigen is Gijsen volgens de IJslandse commissie nalatig geweest. (Novum)

Koninginnedag in De Rijp en Amstelveen

Rotterdam. Koningin Beatrix viert Koninginnedag volgend jaar in Noord-Holland. Ze doet op 30 april zowel Graft-De Rijp als Amstelveen aan. De burgemeesters van de twee gemeenten hadden de koninklijke familie uitgenodigd. (Novum)