Kamp en Bos kregen honderden lobbybrieven. Maar lezen ho maar

Foto ANP / Robin Utrecht
Foto ANP / Robin Utrecht Foto ANP / Robin Utrecht

Honderden lobbybrieven. Ze bleven maar binnenstromen bij informateurs Kamp en Bos tijdens de formatieonderhandelingen. Het nut ervan valt te betwijfelen. Lezen gebeurde namelijk niet of nauwelijks.

Jan Peter Balkenende, André Kuipers, Thom de Graaf, Onno Hoes, Alexander Rinnooy Kan. Allemaal deden ze hun zegje in de hoop invloed uit te oefenen op de heren aan de onderhandelingstafel. Door de grote hoeveelheid brieven, nota’s en verzoeken konden Kamp en Bos “onmogelijk” inhoudelijk reageren. Wel kreeg elke brievenschrijver netjes een bedankje.

‘Brievencircus is ritueel met weinig effect’

Organisaties moeten niet verwachten dat hun onderwerp met een brief opeens hoog op de politieke agenda komt te staan, zei Mieke Pennock van lobbykantoor Winkelman Van Hessen eerder al in NRC Handelsblad. Ze noemt het “brievencircus” een “ritueel” met weinig effect op het kabinetsbeleid. Om maximale invloed te krijgen, moeten belangenbehartigers eigenlijk continu in contact staan met de politiek en ambtelijk Den Haag.

‘Lobbyclubs doen in ieder geval hun best’

NRC-redacteur Camil Driessen schreef in datzelfde stuk:

Het nieuws halen met een lobbybrief is slechts voor enkele organisaties weggelegd en de meeste brieven zien de informateurs nooit. Maar verloren moeite is het ook weer niet. Organisaties zetten de brieven doorgaans op de eigen website en laten zo zien dat ze hun best doen en welke prioriteiten ze stellen.

Benieuwd naar wat de informateurs zoal toegestuurd kregen? De brief van bijvoorbeeld Balkenende is hieronder te vinden op pagina 23. NB Dit is inclusief correspondentie binnen het demissionaire kabinet-Rutte I, en is slechts een deel van het geheel.

Hier meer uit het vrijgegeven formatiedossier.

    • Marije Willems