‘Ik zou stemmen op een zwerver als dat kon’ - Kleurrijk NY kiest een president

Screenshot uit het programma StereoTypes.

Obama en Romney vlogen de afgelopen dagen van hot naar her om stemmers voor zich te winnen. Ook in het door Sandy getroffen New York werd flink campagne gevoerd, maar hebben die New Yorkers überhaupt wel zo’n zin in stemmen vandaag? Dat vroeg programmamaker Rae zich af toen hij de straten van New York afstruinde met zijn cameraploeg. “Are you voting?”, was de simpele vraag voor zijn programma StereoTypes. Het leverde kleurrijke antwoorden op.

‘I hate left, I hate right, Ihate politics’

“I hate to vote”, zegt een Aziatische, roodharige jongeman. De regering doet niets en protesteren help niet, is zijn voornaamste argument hiervoor. “I hate left, I hate right, I hate politics”, gaat hij daarna licht geïrriteerd verder. Maar deze politiek werende twintiger is niet de enige in zijn soort. “I seriously stay clear of politics completely”, aldus een andere jonge hond die de gang naar de stembus alweer niet maken zal.

Programmamaker Rae mag zich er dan zichtbaar ontzettend over opwinden, maar jong Amerika is gewoon niet zo van het stemmen. Het vertrouwen is weg, ze weten het niet allemaal niet zo goed of hebben er simpelweg geen zin in. Ook uit de statistieken over de tussentijdse verkiezingen in 2010 blijkt dat gegeven. Cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Census tonen aan dat slechts 21 procent van de 18 tot 24-jarigen de gang naar de stembus bewandelde. Dat ligt bij de senioren volgens diezelfde statistieken wel anders. Van de stemgerechtigde 65-plussers vond namelijk juist 61 procent het belangrijk om te stemmen.

‘I think we should start seeing other people’

Maar ook enkele oudere New Yorkers die Rae spreekt zijn sceptisch over het stemmen. “I’m in love with the United States”, begint een bebaarde man op leeftijd met een ernstige blik. “But I think we should start seeing other people”,vervolgt hij. Vertrouwen in de politiek heeft hij niet meer, in ieder geval niet in de beschikbare presidentskadidaten. Daarom is het tijd voor die other people. Maar als hij dan toch een ideale presidentskandidaat mag noemen, dan liever de zwerver. Die weet immers wat de bodem is, voert hij aan als reden.

En hoewel de teleurstelling van menigeen de indruk mag wekken dat het met het stemmen niet meer goed komt in New York, viel dat in het verleden best mee. Zeker meer dan de helft van de New Yorkers bracht in 2010 hun stem uit. Hoe en of Sandy dat nu zal beïnvloeden moet vanavond nog blijken. Als het aan programmamaker Rae ligt, gaat iedereen stemmen. Want: “De slechte situatie waarin we nu verkeren is deels te wijten aan mensen die niet stemmen.”

    • Jeannine Julen