Het gehucht Dixville Notch heeft de eerste uitslagen: beide kandidaten vijf stemmen

De uitslagen in Dixville, New Hampshire. Foto Reuters / Herb Swanson

De peilingen voorspellen het al: het wordt een nek-aan-nekrace. Dat blijkt ook uit de allereerste uitslagen. In Dixville Notch, New Hampshire ging de stembus om middernacht open en was de uitslag al na 43 seconden bekend. Obama en Romney krijgen beide vijf stemmen.

In 2008 waren er 21 stemmers en kreeg Obama 15 stemmen. De Republikeinse tegenkandidaat John McCain kreeg zes stemmen.

Inwoners van twee gehuchten in New Hampshire zijn al sinds 1948 de eersten die gaan stemmen. In Hart’s Location duurde het stemmen iets langer: het kostte de 33 inwoners 5 minuten en 42 seconden om hun keuze te maken. Obama kreeg de steun van 23 kiezers, Romney van 9 en één stem ging naar Gary Johnson, de kandidaat van de libertariërs.

Op zijn vroegst vannacht pas duidelijkheid

Op veel andere plekken andere plekken moeten de inwoners nog wachten voordat ze hun stem kunnen uitbrengen. Vanaf 12 uur Nederlandse tijd gaan de eerste stembussen op aan de oostkust. Vanwege het tijdsverschil volgen drie uur later pas de stembussen aan de westkust.

Of het vannacht meteen duidelijk is wie wint, hangt helemaal van de resultaten af. Vanaf vier uur ‘s nachts zullen de eerste resultaten binnenkomen, maar op basis van exit polls (vanaf een uur of één, misschien iets eerder) wordt mogelijk al duidelijk wie de kiesmannen van een staat mag optellen bij zijn totaal. Als het net zo spannend wordt als in Dixville Notch dan is het too close to call en wordt het wachten op de echte uitslagen (die in sommige gevallen dagen op zich kunnen laten wachten).

Lees hier een uitgebreid stuk over hoe de Amerikaanse verkiezingen werken en wie de beste kaarten heeft.

Acht van de tien stemgerechtigden van Dixville Notch. Foto Reuters / Herb SwansonAcht van de tien stemgerechtigden van Dixville Notch. Foto Reuters / Herb Swanson

    • Lex Boon