Weet u nog? Ook dit hadden de uitdagers van Obama kunnen zijn

De republikeinse kandidaten tijden een debat. Van links naar rechts: Jon Huntsman, Ron Paul, Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich en Rick Perry. Foto Reuters / Mike Segar

Afgelopen voorjaar werd het pas duidelijk dat het Mitt Romney zou zijn die de strijd aan zou gaan met Obama. De race om de Republikeinse nominatie kende echter vele andere kleurrijke figuren. Van de pizzabakker die keer op keer werd beschuldigd van seksuele intimidatie tot de blunders van Rick Perry. Een overzicht.


Tim Pawlenty, voormalig gouverneur van Minnesota, maakte in mei vorig jaar bekend dat hij de president van de Verenigde Staten wilde worden. Hij werd door persbureau AP omschreven als iemand met een “kleurloos imago”. Werkte als gouverneur aan schone energie en andere ‘linkse’ doelen, maar schoof later naar rechts op. Draaide nooit mee in Washington en gooide in augustus vorig jaar de handdoek alweer in de ring. “Please come back later,” meldt zijn officiële website.


Een van de meest spraakmakende figuren bij de strijd om de Republikeinse nominatie was Herman Cain. De voormalige directeur van een pizzaketen zag hoe een oneindige reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie zijn kansen deed verdampen. Ook was er sprake van een oneindige reeks blunders. Steunde Obama nu wel of niet het regime van Gaddafi, vroeg hij zich openlijk af in een interview. Zag zich in december genoodzaakt zijn campagne stop te zetten. Zijn website wordt doorverwezen naar een lege pagina met de titel lockout.php.

Ze was de lieveling van de Tea Party en de enige vrouwelijke kandidaat voor de nominatie: Michele Bachmann. Voerde haar campagne gericht op de economie én familiewaarden. Profileerde zich als een felle tegenstander van abortus, homohuwelijken én Obama. Was in de zomer nog topfavoriet voor de overwinning in Iowa, waar ze veel geld in had gestoken, maar haalde in de voorronde bijna geen stemmen. Liet in januari weten zich terug te trekken. Op haar site voert ze nu campagne voor de Congresverkiezingen, die ook vandaag plaatsvinden.

En dan: John Huntsman. Was op 32-jarige leeftijd de jongste Amerikaanse ambassadeur ooit. Werkte veel in Azië en sprak vloeiend Chinees. Veel meer aandacht ging echter naar drie van zijn zeven dochters: Mary Anne, Abby en Liddy. Mede dankzij hun twitter-account en grappig bedoelde campagnefilmpjes stonden ze bijna meer in de spotlights dan hun vader. Ondanks de inzet van de ‘Huntsman Girls’ gaf hun vader in januari de strijd op. De sexy dochters twitteren nog steeds, Jon2012.com is sinds januari niet meer bijgewerkt.


Na teleurstellende resultaten bij twee Republikeinse voorrondes stopte ook Rick Perry ermee. Pijnlijk was zijn oops-momentje. Tijdens een een debat wilde hij drie ministeries opsommen die onder zijn bewind geschrapt zouden worden. Hij kwam er slechts tot twee. Nog pijnlijker werd het toen hij de fout recht probeerde te breien met zelfspot en hij bij David Letterman de ‘Top Tien Smoesjes van Rick Perry’ voorlas. Opmerkelijk was ook het filmpje waarin hij zich door een delegatie van joodse leiders laat verleiden tot een rondedansje. Op zijn website vind je informatie over zijn gouverneurschap in Texas, de verzamelde bloopers uit zijn campagne vind je hier.


In Nederland zou op grote schaal onvrijwillige euthanasie plaatsvinden. Bejaarden zouden zelfs armbandjes dragen met de teskt ‘Do not euthanize me‘. Dixit: Rick Santorum, de oerconservatief die streeft naar een kleine overheid, een isolationistisch buitenlandbeleid en een hek rond de grens tegen immigratie. Werd toen hij zijn kandidatuur bekendmaakte niet gezien als serieuze uitdager, maar werd in januari plotsklaps wél een van de mannen om rekening mee te houden. Hij maakte het Romney lange tijd lastig, maar moest uiteindelijk zijn campagne toch staken nadat hij het momentum in april kwijtraakte. Zet zich op zijn site nog steeds in voor het behoud van conservatieve waarden.


Newt Gingrich gooide in april de handdoek in de ring. Dat zat er toen echter al maanden aan te komen. Zijn geld was op en zijn campagneteam stelde niks meer voor. Waarom hij toch in de race bleef? Om het Romney zo lang mogelijk moeilijk te maken. Hij was namelijk diep gekwetst door de harde campagne van Romney en vocht het uit als een persoonlijke vete, vertelde onze correspondent toentertijd. Ook opvallend. Hij mocht tijdens zijn campagne niet langer het weinig originele liedje Eye Of The Tiger, de soundtrack van Rocky III, draaien. Zijn site is nog gewoon in de lucht.


Nadat Santorum zich terugtrok was Romney eigenlijk al zeker van de nominatie. Toch wilde Ron Paul niet opgeven. En eigenlijk is hij nooit officieel uit de race gestapt. In mei liet hij alleen weten dat hij ophield met campagne voeren omdat hij geen geld meer wilde uitgeven aan iets dat kansloos was. En kansloos was het. Paul haalde 104 gedelegeerden binnen, terwijl Romney er op dat moment al 966 had. Ronpaul2012.com verwijst inmiddels door naar de actiesite Campaign for Liberty.

    • Lex Boon