‘Harrison Ford ziet terugkeer als Han Solo wel zitten’

Harrison Ford als Han Solo in zijn Millennium Falcon. Beeld ANP
Harrison Ford als Han Solo in zijn Millennium Falcon. Beeld ANP Harrison Ford als Han Solo in zijn Millennium Falcon. Beeld ANP

Gaan ze het toch weer doen? Mark Hamill (61), Carrie Fisher (56) én Harrison Ford (70) in de nieuwe Star Wars-films als Luke Skywalker, Leia Organa en Han Solo? De acteurs lijken daar, ondanks de tussenliggende jaren, positief tegenover te staan.

Tegen Entertainment Weekly zegt een bron dichtbij de acteurs dat alledrie de acteurs wel oren naar de nieuwe, door nieuwe eigenaar Disney aangekondigde films hebben. Zelfs Ford, die ooit door bedenker van het Star Wars-universum George Lucas in de rol van Solo werd gecast, toen hij bij Lucas thuis kastjes aan het timmeren was, zou er zin in hebben.

Van links naar rechts: Chewbacca, Leia Organa, C-3PO, Luke Skywalker en Han Solo in Return of the Jedi. Foto ANP /

Van links naar rechts: Chewbacca, Leia Organa, C-3PO, Luke Skywalker en Han Solo in Return of the Jedi. Foto ANP / Van links naar rechts: Chewbacca, Leia Organa, C-3PO, Luke Skywalker en Han Solo in Return of the Jedi. Foto ANP /

Opvallend, want de acteur heeft de laatste jaren her en der laten weten helemaal niet zo vrolijk terug te kijken op z’n avonturen als de Corellische smokkelaar Han Solo. “Als personage was hij niet zo interessant voor mij”, zei hij in een interview bij ABC in 2010. “Hij had dood moeten gaan in de laatste film om het personage wat meer body te geven”, zei hij toen over Return of the Jedi.

Ford in gesprek bij ABC over Han Solo. Klik op de afbeelding om het interview te bekijken.

Ford in gesprek bij ABC over Han Solo. Klik op de afbeelding om het interview te bekijken.Ford in gesprek bij ABC over Han Solo. Klik op de afbeelding om het interview te bekijken.

Daar komt bij dat Ford, in tegenstelling tot Hamill en Fisher, zich in de afgelopen dertig jaar (de laatste Star Wars-film waarin ze verschenen, Return of the Jedi, dateert van 1983) nooit heeft laten zien op bijeenkomsten, conventies of andere Star Wars-gerelateerde evenementen (en die waren er genoeg). Alleen in 2010 kwam hij naar een benefiet jubileumvertoning van The Empire Strikes Back, verder nooit.

Luke Skywalker: “Are you nuts?!”

Mark Hamill liet zich al eerder positief uit over een eventuele deelname aan een nieuwe Star Wars, ook bij Entertainment Weekly. George Lucas nodigde hem en Carrie Fisher afgelopen zomer uit voor een lunch, waar hij ze vertelde over de plannen voor nieuwe films. Hamill:

“(…)When he said, “We decided we’re going to do Episodes VII, VIII, and IX,” I was just gobsmacked. “What? Are you nuts?!” I can see both sides of it. Because in a way, there was a beginning, a middle, and an end and we all lived happily ever after and that’s the way it should be — and it’s great that people have fond memories, if they do have fond memories. But on the other hand, there’s this ravenous desire on the part of the true believers to have more and more and more material.”

Komen ze wel terug?

Blijft de vraag waar de films over gaan. Eerder fantaseerde ik op dit blog al over de inhoud van deel VII, VIII en IX, maar er is vooralsnog niets over bekend. Dus of Disney überhaupt een beroep zal willen doen op de oude Skywalker, Solo en Fisher is gissen. Hamill liet er in elk geval niets over los:

“he was just talking about writers and the fact that he wouldn’t be directing. I guess he wanted us to know before everybody else knew. He said, “Now you can’t tell anybody!” Even now I’m nervous about saying anything. I just don’t know!”

    • Peter van der Ploeg