Grijs gemiezer

Het ziet er steeds meer naar uit dat Nederland eind deze week met zuidelijke winden te maken krijgt, voor langere tijd zelfs. Koude lucht zal daardoor niet gemakkelijk bij kunnen binnenschuiven en winterse perikelen zijn dus voorlopig niet aan de orde. Wisselvallig blijft het wel.

De regen die zich vanavond in vrijwel het hele land manifesteert en die wordt vergezeld door een matige tot krachtige wind, schuift tegen de ochtend grotendeels naar Duitsland weg.

Vervolgens blijft het morgen sterk bewolkt, tamelijk nevelig en ook enige tijd miezerig. In deze grijzigheid wordt het maximaal 11 of 12 graden. Die vochtige en grijze luchtsoort wordt donderdag geleidelijk vervangen door een kouder en open weertype waarbij het zicht ook sterk toeneemt. Er schuiven in de loop van de ochtend enkele buien vanaf zee binnen. Bij een vlagerige westelijke wind is het ook dan nog een graad of 11 ’s middags.

Vrijdag draait vervolgens de wind naar de zuidhoek toe en komt de toestroom van warmere lucht op gang. Waarschijnlijk blijft het die dag zo goed als droog door de nabijheid van een hogedrukgebied. Daardoor houdt ook de wind zich rustig en breekt bovendien op veel plaatsen de zon door.

Zoals de kaarten nu liggen, volgt in het weekeinde enige regen. Zo nat als het in Spanje is, zal het echter niet worden: daar valt regionaal meer dan 50 millimeter in twee etmalen.