Fired up and ready to go. Bekijk de emotionele slotspeech van Obama

Gisteren sloot Obama zijn campagne af op de plek waar zijn opmars vier jaar geleden begon: in de staat Iowa. Ruim twintigduizend mensen in Iowa luisterden hoe Obama gisteren het verhaal vertelde van zijn yell “Fired up, ready to go!”, één van de succesvolle leuzen van zijn vorige campagne.

In Iowa - waar het vier jaar geleden allemaal begon - sloot Obama gisteren zijn campagne af. Foto AP / Carolyn Kaster

Gisteren sloot Obama zijn campagne af op de plek waar zijn opmars vier jaar geleden begon: in de staat Iowa. In de peilingen voor de Democratische nominatie stond Obama in 2008 ruim achter, maar na zijn overwinning in Iowa kreeg zijn gooi naar het presidentschap momentum.

Ruim twintigduizend mensen in Iowa luisterden hoe Obama het verhaal vertelde van zijn yell “Fired up, ready to go!”, één van de succesvolle leuzen van zijn vorige campagne.

In de vreemde anekdote vertelt Obama hoe tijdens een kleine bijeenkomst, waar hij vanwege vermoeidheid eigenlijk geen zin in heeft, opeens wordt aangemoedigd door een klein vrouwtje in de zaal. “Fired up,” schreeuwt ze. En even later: “ready to go!”. De vrouw blijft ermee doorgaan, totdat de hele zaal meedoet en Obama weer zin krijgt in zijn campagne.

Obama is nog steeds ‘fired up’, zo zei hij gisteravond in Iowa, maar er is volgens hem ook nog veel werk te doen. In de emotionele speech vroeg hij de kiezers om hem te helpen af te maken waar hij vier jaar geleden mee is begonnen. In Iowa.

Bekijk hier de speech van Obama. Vanaf een minuut op acht wordt hij duidelijk emotioneel.

Romney voert vandaag nog campagne

Obama is inmiddels in Chicago, zijn thuisstad, waar hij de verkiezingsdag doorbrengt en afwacht of hij wordt herkozen. Mitt Romney voert vandaag ook nog campagne. Hij gaat voor de 45e keer sinds vorig jaar juni naar swing state Ohio en brengt een bezoek aan Pennsylvania.

Gisteren sprak Romney zijn kiezers toe in New Hampshire. Hij herhaalde zijn belofte van ‘echte veranderingen’ als hij wordt gekozen als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij zei tegen een gehoor van ruim tienduizend kiezers dat een tweede termijn voor Barack Obama tot een nieuwe recessie kan leiden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama oogt emotioneel in zijn laatste campagnespeech. Romney voor een enorme menigte in New Hampshire. We gaan de campagne uit met een knal

Op nrc.nl blijft u vandaag en vannacht op de hoogte van het laatste verkiezingsnieuws uit de Verenigde Staten. Lees hier een uitgebreid stuk over het programma van vandaag.

    • Lex Boon