Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

F. Bordewijk-prijs voor Stephan Enter

Stephan Enter is de winnaar van de F. Bordewijk-prijs 2012 voor zijn roman Grip. De jury noemde het een ‘beklijvende roman met indringende psychologische portretten’. Dat maakte de Jan Campert-stichting, organisator van de prijs vanochtend bekend.  Ook zijn de laureaten van de Jan Campert-poëzieprijs en de tweejaarlijkse J. Greshoffprijs voor essayistiek bekendgemaakt. Wouter Godijn is

Stephan Enter is de winnaar van de F. Bordewijk-prijs 2012 voor zijn roman Grip. De jury noemde het een ‘beklijvende roman met indringende psychologische portretten’. Dat maakte de Jan Campert-stichting, organisator van de prijs vanochtend bekend. 

Ook zijn de laureaten van de Jan Campert-poëzieprijs en de tweejaarlijkse J. Greshoffprijs voor essayistiek bekendgemaakt.

Wouter Godijn is de winnaar van de Jan Campert-prijs, voor zijn bundel Hoe H.H. de wereld redde. Hij dicht volgens de jury over ‘gewichtige onderwerpen, maar toch is Godijn vaak onbedaarlijk grappig. De lezer wordt in deze bundel van het ene uiterste naar het andere geslingerd. Nu eens krijg je pure slapstick, dan weer een politieke parabel, het ene gedicht is keihard, het andere ontroerend.’

De J. Greshoff-prijs is voor Lucas Hüsgen, die bekroond wordt voor zijn beschouwende proza in Nazi te Venlo. ‘De manier waarop Hüsgen met omtrekkende bewegingen werkelijk iets zegt over wat de oorlog betekent en heeft betekend en dat combineert met een zoektocht naar grootvader Hüsgen die uiteindelijk ‘kundig aan de geschiedenis ontsnapte’ dwingt bewondering af,’ aldus de jury.

Aan alle drie de prijzen is een prijzengeld van € 5.000 verbonden. De vierde prijs van de Jan Campert-stichting, de Constantijn Huygens-prijs, werd een maand geleden al toegekend aan het oeuvre van Joke van Leeuwen. Eerder was Stephan Enter al een van de favorieten voor de AKO Literatuurprijs, maar die werd uiteindelijk gewonnen door Peter Terrin, voor Post Mortem. Nu roemde de jury zijn roman om zijn personages en diepgang: ‘Grip is een klassiek verhaal, dat niet tracht te overtuigen met spectaculaire gebeurtenissen. Wat overtuigt is de indrukwekkend avontuurlijke wijze waarop Enter in de psyche van zijn personages afdaalt.’