En dan zingen we weer tot besluit, tot de volgende keeeeer.

De Amerikaanse verkiezingsstrijd is nog niet beslecht of de verliezen worden al opgemaakt. In de Volkskrant stond gisteren dat president Obama de grens van 1 miljard dollar aan campagnegeld zou overschrijden. En Romney waarschijnlijk ook. Daarmee is de verkiezingsstrijd van 2012 de duurste in de geschiedenis. Wat dan weer een record is, dus een echt verlies kun je het niet noemen. We love records.

De financiële crisis wordt even aan de kant geschoven; macht is te koop, de droom is te koop. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want Henny Huisman zong het al aan het slot van de miniplaybackshow, hij leerde de kinderen van Nederland dat je niet altijd de beste kunt zijn: “Hier stond je dan vanavond. Het was wel spannend, maar toch ook fijn. Maar zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn. We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door. Want wie niet tegen zijn verlies kan, die is maar zielig hoor.”

Dank je wel, Henny. Er kan er maar één de winnaar zijn en daar moet je niet zielig over doen. Als je niet wint heb je een steek laten vallen. Zeker in Amerika, waar de dingen nooit aan het toeval worden overgelaten en de droom maakbaar is: “Yes, we can!”

Veel kiezers zijn teleurgesteld in president Obama omdat “hij ook maar een heel gewone politicus blijkt te zijn en hij zich niet altijd aan zijn woord kan houden.” Eigenlijk zo iemand als Mark Rutte en elke willekeurige andere politicus of ander mens dan ook; iemand die niet per definitie kan nakomen wat hij belooft. Godbetert net als in het echte normale leven. Fuck het echte leven. We willen geen gewone mensen, als we een gewoon mens willen zien gaan we wel op bezoek bij de buurman. We willen helden, daar hebben we Amerika voor. We willen, nu blijkt dat God niet zoveel voor ons heeft kunnen betekenen, een eindverantwoordelijke. Morgenochtend zal (“na een bloedstollende eindstrijd”) blijken wie die macht heeft verkregen.

Gelukkig voor beide kandidaten stond gisteren in de Volkskrant ook een lijstje waar het eventuele verlies van Obama danwel Romney door zou kunnen komen. In beide gevallen was dat: “Orkaan Sandy op 29 en 30 oktober.”

Dus toch God weer, de eindbaas op wie de schuld afgeschoven kan worden. Dat lijkt me een hele geruststelling. Slaap lekker, vannacht.