Deze stemcomputer kiest Romney, ook al wil je Obama

Het korte filmpje steeg vanmiddag in no-time naar de voorpagina van Reddit: een stemcomputer in Pennsylvania kiest Romney voor je – ook al stem je Obama. Allerlei nieuwszenders doken er onmiddellijk op. De machine is inmiddels niet meer in gebruik.

Het korte filmpje steeg vanmiddag in no-time naar de voorpagina van Reddit: een stemcomputer in Pennsylvania kiest Romney voor je - ook al stem je Obama. Allerlei nieuwszenders doken er onmiddellijk op. De machine is inmiddels niet meer in gebruik.

Het bewuste filmpje, rond 15.00 Nederlandse tijd online gezet:

En hetzelfde filmpje, nu met commentaar van een grappenmaker:
http://www.youtube.com/watch?v=dWeMbufj17E

In een bijbehorende uitleg schrijft de maker van het filmpje wat er precies gebeurde toen hij op Obama probeerde te stemmen.

“I initially selected Obama but Romney was highlighted. I assumed it was being picky so I deselected Romney and tried Obama again, this time more carefully, and still got Romney. Being a software developer, I immediately went into troubleshoot mode. I first thought the calibration was off and tried selecting Jill Stein to actually highlight Obama. Nope. Jill Stein was selected just fine. Next I deselected her and started at the top of Romney’s name and started tapping very closely together to find the ‘active areas’. From the top of Romney’s button down to the bottom of the black checkbox beside Obama’s name was all active for Romney. From the bottom of that same checkbox to the bottom of the Obama button (basically a small white sliver) is what let me choose Obama. Stein’s button was fine. All other buttons worked fine.”

Aanvankelijk heerste (uiteraard) scepsis: was het filmpje wel echt? Die bevestiging zou er inmiddels zijn. Tenminste: MSNBC meldt dat de stemcomputer inmiddels buiten gebruik is.

Ondertussen werd de maker overrompeld door de media die achter het verhaal aan gingen:

“This has blown up and I’m being bombarded by the media. I’m taking the second half of the day off and will be home in about 1 hour to start responding to the media.”

En als hij dan inderdaad bestaat, die Romney-machine, dan is de volgende vraag of hier sprake is van fraude of een technische fout. De website Gawker haalde er een expert bij, en die houdt het op het laatste.

“That’s an obviously miscalibrated iVotronic (ES&S) voting machine… we would recommend that poll workers would recalibrate the machine and everything would be fine. Also, with some models of voting system if you place a thumb on accident while resting on the machine it can “bias” the calibration of the touchscreen up towards the errant thumb. That could be happening to, if it’s only for this one voter.”

Pikant is dat Romney gisteren plotseling nog naar Pennsylvania afreisde voor een campagnestop, ook al leek de staat al vrijwel zeker voor Obama te gaan kiezen. Overigens, ook in North Carolina schijnt een machine te staan die de stem van de kiezer niet goed registreert.

    • Peter Zantingh