Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

De sublieme sigaret

Goed nieuws afgelopen vrijdag: er wordt weer meer gerookt in Nederland! ‘In 2011 kwamen er 20.000 rokers bij, 26 procent van de bevolking doet nu mee’. Een duidelijk teken van verzet tegen de gezondheidsfundamentalisten die vinden dat alles schoon en fris en aangepast moet zijn.

Want niets kan tippen aan een sigaret. In al die rook dienen de beste ideeën zich aan. Buiten op een bankje, lopend door de stad of thuis achter je bureau. Opeens is alles helder.

Ja, roken scherpt het verstand. Dat bewijst ook wetenschappelijk onderzoek: nicotine maakt het geheugen beter, de concentratie stijgt en de creativiteit neemt toe. Schijnbaar heeft dat te maken met de extra dopamine en acetylcholine die in de hersenen worden aangemaakt.

Vandaar ook dat bijna alle grote schrijvers en kunstenaars hebben gerookt. Van Dostojevski tot Fitzgerald en van Rembrandt tot Pollock: sinds de introductie van tabak halverwege de 16de eeuw is de hele westerse cultuur doordrenkt van sigarettenrook.

Thomas Mann vond zelfs dat niet-rokers zichzelf beroofden van het beste wat het leven te bieden had.

Want voor het lichaam mag roken dan dodelijk zijn, de geest floreert erbij.

Nog meer wetenschappelijk bewijs: roken verlaagt de kans op alzheimer. Hetzelfde geldt voor parkinson. Bovendien lijkt het een effectief anti-psychotisch middel te zijn. Bij mensen met schizofrenie vermindert het in elk geval de symptomen.

En toch gaat het bij de antirooklobby altijd over zoiets saais als zwarte longen. Terwijl er zoveel mentale winst te behalen is. Niet alleen voor het individu, maar juist ook op het sociale vlak. Neem alleen al de stoep van een willekeurig café: sinds het rookverbod is dat de plek waar je nieuwe mensen ontmoet. Als je kleumend in de kou of regen een sigaret deelt. En nog één en nog één, want de gesprekken zijn goed. Met dank aan alle dopamine.

Maar vooral heerst er op die stoep een gevoel van saamhorigheid. Omdat rokers weten: die kou en die regen doen er niet toe. De lichamelijke ongemakken doen er niet toe. Waar het om gaat, is de geest. Ziedaar het sublieme, of het verhevene, van de sigaret.