De eindstrijd: 'Bronco Bama' vs. de 'Bullshitter'

FILE - In this Oct. 3, 2012, file photo, Republican presidential candidate former Massachusetts Gov. Mitt Romney and President Barack Obama talk after the first presidential debate at the University of Denver in Denver. In 2008, Obama used Colorado as a stage both for his nominating convention and to show how his new brand of politics could unite young voters, women and minorities to create a winning coalition even in places that normally back Republican presidential candidates. Now Colorado has become an example of how hard it has been for Obama to maintain that coalition against the headwinds of a sour economy and his disastrous debate performance in Denver. (AP Photo/Charlie Neibergall, File)
FILE - In this Oct. 3, 2012, file photo, Republican presidential candidate former Massachusetts Gov. Mitt Romney and President Barack Obama talk after the first presidential debate at the University of Denver in Denver. In 2008, Obama used Colorado as a stage both for his nominating convention and to show how his new brand of politics could unite young voters, women and minorities to create a winning coalition even in places that normally back Republican presidential candidates. Now Colorado has become an example of how hard it has been for Obama to maintain that coalition against the headwinds of a sour economy and his disastrous debate performance in Denver. (AP Photo/Charlie Neibergall, File) AP

Amerika kiestNed. 2, later Ned. 1, 22.00-06.00 uur

Populair filmpje op YouTube: de roodharige Amerikaanse kleuter Abi barst in tranen uit als ze een verkiezingsspotje hoort: „Ik genoeg van Bronco Bama en Mitt Romney!” De moeder stelt haar gerust: „Het is zo voorbij.”

Zo mooi als vorige keer zal het niet worden, maar wel wat spannender. Vanavond is de uitslagenavond van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en NOS Nieuws pakt het groot aan, in samenwerking met Nieuwsuur.

Rob Trip presenteert samen met scheidend correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. Vanaf de overkant berichten Twan Huys in New York, Tom Kleijn bij de Democraten in Chicago en nieuwe correspondent Wouter Zwart bij de Republikeinen in Boston. Astrid Kersseboom tovert op de touchscreen de uitslagen tevoorschijn. Verder wat reportages: bekende Nederlanders als schaatser Bart Veldkamp en Princeton-directeur Robbert Dijkgraaf vertellen over hun liefde voor Amerika.

De marathonuitzending begint om tien uur op Nederland 2, verhuist na middernacht naar Ned 1, en gaat door tot en met de aanvaardingsrede. Vorige keer was die rond zes uur.

Kijk nog eens terug – met de teleurstelling van nu – naar die roerende toespraak van 5 november 2008. De eerste Afro-Amerikaanse president verwijst naar soulzanger Sam Cooke: „It’s been a long time coming, but tonight change has come to America.”

    • Wilfred Takken