De stembussen zijn geopend. Dit zijn de staten om in de gaten te houden

AFP / Kevork Djansezian
AFP / Kevork Djansezian AFP / Kevork Djansezian

In de Verenigde Staten zijn de eerste stembussen geopend. Het gaat om de staten in het oosten en delen van het Midwesten. Door de zes tijdzones in het land - van oost naar west - gaan de stembussen aan de westkust pas later open. Naar verwachting brengen zo’n 120 miljoen Amerikanen hun stem uit.

Inwoners van een gehucht in New Hampshire hadden het voorrecht om als eerste te stemmen. In Dixville Notch, New Hampshire ging de stembus om middernacht al open en was de uitslag al na 43 seconden bekend. Obama en Romney krijgen daar beide vijf stemmen.

Mitt Romney brengt rond 14.30 uur Nederlandse tijd zijn stem uit in Belmont, Massachusetts. Daarna gaat hij nog op campagne in Cleveland, Ohio en Pittsburgh, Pennsylvania. Obama heeft enkele weken geleden zijn stem al uitgebracht. Hij was daarmee de eerste president die gebruik maakte van de mogelijkheid tot vervroegd stemmen.

Dit zijn de staten om in de gaten te houden

Om middernacht sluiten de eerste stemlokalen in Indiana en Kentucky. In beide staten zal Romney winnen. Daarna ziet het programma er als volgt uit:

  • 01.00 uur: stembussen sluiten in zes staten. Alle ogen zullen zijn gericht op swing state Virginia. In de staat zijn dertien kiesmannen te winnen en de uitslag in Virginia kan een indicator zijn voor de resultaten in overige nog onbesliste staten. Het was vier jaar geleden voor het eerst sinds 1964 dat een Democratische kandidaat in Virginia de winst pakte.
  • 01.30 uur: In Ohio, een van de belangrijkste swing states, sluiten de stembussen. Er zijn 18 kiesmannen te verdelen en bij de laatste twaalf presidentsverkiezingen koos Ohio iedere keer voor de winnaar. Ook in twee andere staten, waaronder North Carolina, sluiten de stembussen.
  • 02.00 uur: In de belangrijke staat Florida (29 kiesmannen) en zestien andere staten sluiten de stembussen. Ook New Hampshire (vier kiesmannen) is nog onbeslist. Wellicht zorgt Pennsylvania nog voor een verrassing. De staat wordt gezien als Obama-kamp, maar de Republikeinen heeft er de afgelopen week flinke campagne gevoerd. Vandaag brengt Romney nog een bezoek aan de staat.
  • 02.30 uur: In Arkansas (zes kiesmannen) sluiten de stembussen. Een staat die Romney niet zal ontgaan.
  • 03.00 uur: In nog eens veertien staten sluiten de stembussen, waaronder de onbesliste staten Colorado (negen kiesmannen) en Wisconsin (tien kiesmannen). De laatste zes keer wonnen de Republikeinen in Wisconsin, dus een winst voor Obama in deze staat zou opmerkelijk zijn. Obama won Colorado vier jaar geleden, maar de economische problemen hebben zijn populariteit in de staat geen goed gedaan.
  • 04.00 uur: Ook de laatste twee swing states sluiten de stembussen: Iowa en Nevada, beide goed voor zes kiesmannen.
  • 05.00 uur: De stembussen aan de westkust sluiten. De 78 kiesmannen van Californië, Hawaii, Oregon en Washington heeft Obama al ingecalculeerd. De vier kiesmannen van Idaho gaan naar Romney.
  • 07.00 uur: In Alaska sluit de laatste stembus en de drie kiesmannen gaan naar Romney, maar wellicht weten we rond dit tijdstip allang wie Amerika heeft gekozen als president.

Wanneer weten we wie er gewonnen heeft?

Of het vannacht meteen duidelijk is wie wint, hangt namelijk helemaal van de resultaten af. Vanaf vier uur ‘s nachts zullen de eerste resultaten binnenkomen, maar op basis van exit polls (vanaf een uur of één, misschien iets eerder) wordt mogelijk al duidelijk wie de kiesmannen van een staat mag optellen bij zijn totaal. Is het op basis van de exit polls too close to call, zoals de peilingen nu laten zien, dan zal niemand de winnaar van een staat durven uitroepen en is het wachten op de officiële uitslagen.

De kans is echter aanwezig dat die uitslagen in sommige gevallen, als er inderdaad sprake is van een fotofinish, nog dagen tot zelfs weken op zich zullen laten wachten. Dat komt doordat er wordt gewerkt met provisional ballots, voorlopige stemmen. Die stemmen worden uitgebracht, maar kunnen later ongeldig worden verklaard als blijkt dat er iets niet klopt. De stemmen worden alleen – en dus later – geteld als blijkt dat de verschillen tussen de partijen miniem zijn.

Lees ook:

    • Lex Boon