Benoeming Mersch bij ECB lukt opnieuw niet

De zeventien eurolanden zijn er gisteren niet in geslaagd om de Luxemburger Yves Mersch te benoemen als directielid bij de Europese Centrale Bank. Eén land weigert in te stemmen: Spanje. Daarmee loopt de benoeming bij de ECB van de huidige Luxemburgse bankgouverneur opnieuw vertraging op.

Mersch (63) werd deze zomer door regeringen van eurolanden voorgedragen om de Spanjaard José Manuel González-Páramo op te volgen, wiens mandaat eind mei afliep. Spanje stribbelde toen tegen, omdat het een invloedrijke Europese post verloor. Het wilde er een andere topfunctie voor terug. Tot frustratie van Madrid is dit niet gelukt. In juli maakte ook het Europees parlement bezwaar: Mersch zou het zesde mannelijke directlielid bij de ECB worden. Het parlement wilde dat eurolanden met vrouwelijke kandidaten kwamen, anders zouden er tot 2018 geen vrouwen in de ECB-top zitten. Mersch’ parlementaire hoorzitting werd maanden uitgesteld. Toen de regeringen eind oktober nog niet over de brug kwamen, stemden de parlementariërs tegen.

Eurolanden sloegen het parlementaire oordeel in de wind en lanceerden vorige week een snelle ‘schriftelijke procedure’ om Mersch alsnog te benoemen. Volgens die procedure is een besluit na enige dagen vanzelf een feit, tenzij een land protesteert. Dat deed Spanje maandag, als enige.