Barclays zal waarschijnlijk de bonussen aanpakken

Barclays heeft de schijn tegen. Het schandaal rond de manipulatie van de Libor-rente, de aantijgingen over onterecht verkochte verzekeringen en een nieuw Amerikaans onderzoek naar de handelspraktijken van de Britse bank maken het niet makkelijk om schoon schip te maken.

In tegenstelling tot de concurrentie laat Barclays beleggers ook wachten op een besluit over kostenbesparingen. Dat kan de reden zijn dat de bank erop zinspeelt iets aan de salarissen te doen, een omstreden kwestie. Maar dit is wel een terrein waarop Barclays wellicht het initiatief kan herwinnen.

Barclays wil de verhouding tussen de salarissen en de winst dit jaar terugbrengen naar 39 procent (was 46 procent een jaar geleden). Het management bekijkt zelfs of de verhouding nog verder omlaag kan worden gebracht als – maar dat is wel een hele grote als – de concurrentie meegaat in deze trend. Tot nu toe is echter alleen JP Morgan de afgelopen jaren in de buurt gekomen van het beoogde niveau.

Maar Barclays beschikt niet over al te veel mogelijkheden om op de salariskosten te bezuinigen. Het ontslag van grote aantallen personeelsleden, zoals bij UBS – de snelste manier om deze kosten terug te dringen – is geen optie, omdat hoofddirecteur Antony Jenkins pas volgend jaar de resultaten van zijn ‘Project Transform’ bekend wil maken. Gezien de juridische problemen rond het aanpakken van de basissalarissen is een korting van de bonussen de meest voor de hand liggende manier voor Barclays om zijn doelen te bereiken.

Eén potentieel veelbelovende route is het verlagen van de uitgestelde bonussen. Barclays heeft vorig jaar 75 procent van de bonussen die aan de staf werden uitgekeerd opgeschort. De Britse financiële toezichthouder FSA eist van de banken slechts dat 60 procent van de bonussen wordt opgeschort, zodat hier enige manoeuvreerruimte bestaat. Barclays zou het personeel ertoe kunnen overhalen reducties van de uitgestelde bonussen te accepteren in ruil voor een hoger bedrag ineens. Zo kan de hoogte van de bonussen worden beperkt, evenals het aantal ontvangers.

Deze opzet zou op de volgende manier in zijn werk kunnen gaan. Stel je een bonus voor van 1 miljoen pond, waarvan 250.000 pond onmiddellijk wordt uitgekeerd en de resterende 75 procent later. In de toekomst zou een bankier een lager totaalbedrag kunnen ontvangen, van bijvoorbeeld 750.000 pond, waarvan hij dan 300.000 pond meteen zou krijgen. Dat zou bankiers ertoe kunnen brengen akkoord te gaan met de voorwaarden, zonder dat de regels van de toezichthouder worden geschonden.

Barclays zal volgend jaar vrijwel zeker een radicalere manier moeten vinden om de kosten terug te dringen, door banen te schrappen. Maar op dit moment zou de bank goede pr bedrijven door te laten zien serieus te proberen zijn veel bekritiseerde ‘cultuur’ te veranderen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Dominic Elliott