VVD-fractievoorzitter Zijlstra verzekert: niet meer dan 4 procent koopkrachtverlies

Foto ANP / Phil Nijhuis Foto ANP / Phil Nijhuis

Koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent gaat sowieso niet gebeuren. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanochtend op Radio 1. Vier procent is de afspraak waartegen de VVD-fractie ja heeft gezegd, aldus Zijlstra.

Hij reageerde daarmee op allerlei berichten die in de media de ronde doen dat de koopkracht van grote groepen Nederlanders de komende kabinetsperiode veel meer achteruit gaat dan VVD en PvdA beloven. Gepensioneerden zouden er tot 25 procent op achteruit gaan en een deel van de mensen met een uitkering moest het zelfs met 30 procent minder koopkracht doen.

Grosso modo gaan de lagere inkomens er 0,5 procent op vooruit en de hoge inkomens boven 100.000 euro gaan er in 4 jaar tijd 4 procent op achteruit. Als de koopkracht alsnog buiten die kaders valt, dan zal dit aangepast moeten worden, aldus Zijlstra.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus onderschrijft de grenzen die Zijlstra aangeeft:

Twitter avatar helmanepperus helma nepperus Zijlstra noemt grenzen voor VVD:1/2 procent erbij voor lage inkomens en 4 procent achteruit in totaal van 4 jaar bij inkomens vanaf ton.

    • Marije Willems