Zelfspot is het beste wapen toch? Moszkowicz in commercial LOI

Advocaat Bram Moszkowicz komt aan bij zijn kantoor. Moszkowicz is door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet, maar gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland wordt steeds slimmer, dus belazeren gaat niet meer zo gemakkelijk. Dat is de boodschap van het nieuwe televisiespotje waarin Bram Moszkowicz de hoofdrol speelt. Vorige week werd de advocaat nog met veel trammelant uit zijn ambt gezet. Kan hij er nu al om lachen of is er sprake van slechte timing bij de mensen van LOI?

In het twintig seconden durende spotje tuurt een beteuterde Moszkowicz naar zijn scherm. Een diepe zucht klinkt als een webpagina verschijnt met daarop info over een spoedcursus tot belastingconsulent.

Lacht hij in zijn vuistje?

Hij zegt het dan niet, maar je hoort het hem haast denken: “Het is een optie.” Vorige week nog werd de in Nederland zeer beroemde advocaat bestraft voor het aannemen van grote hoeveelheden contant geld. Ook was hij in opspraak geraakt wegens belastingfraude en het met opzet niet volgen van opleidingen ter verbetering van zijn ambt. Kranten, talkshows en nieuwsprogramma’s duikelden over elkaar heen om het laatste nieuws over hem te melden.

De vraag is alleen of dit zijn antwoord is op het mediacircus waarin hij de hoofdact was: hoofdschuddend naar het scherm turen. Kan Moszkowicz nu al in zijn vuistje lachen, omdat hij toch het laatste woord heeft? Zei hij na de uitspraak immers niet: “Ik zal mij verweren.” Het blijft gissen naar een antwoord, omdat niet zeker is of het spotje al voorafgaand aan alle ophef rondom zijn ambt is opgenomen.

Moszkowicz houdt wel van een grapje

Wel zeker is dat het niet de eerste keer is dat Moszkowicz in een commercial de spot drijft met de advocatuur. In de jaren negentig speelde hij samen met zijn vader in een reclamespot van Centraal Beheer Achmea:

Jaren later deed hij een soortgelijk spotje voor LOI nog eens dunnetjes over. Alleen was híj toen de pineut, want Nederland wordt immers slimmer:

    • Jeannine Julen