Woede om 'kattenwerper' Jan Fabre

De website van Jan Fabre is waarschijnlijk nog de enige plek waar de serene rust van hogere kunst heerst. Duizenden hatemails, doodsbedreigingen, een overspoelde Facebookpagina, petities om hem zijn subsidies af te nemen en andere verwensing ontving de Belgische kunstenaar sinds een filmpje op YouTube liet zien hoe hij katten in de lucht wierp. Tijdens het joggen in een Antwerps park is hij vorige week zondag in elkaar geslagen door een groepje mannen.

Op donderdag 25 oktober wilde Fabre, tijdens opnames in het stadhuis van Antwerpen voor de film Doctor Fabre will cure you over zijn carrière, een performance uit de jaren tachtig herhalen. Hij liet dansend als Fred Astaire op de stadhuistrap zijn assistenten katten opwerpen. Twee kwamen daarbij niet goed terecht. Een voorbijganger filmde de scène met een telefoon, zette die op internet en toen de wethouder Dierenwelzijn van Antwerpen een klacht indiende wegens dierenmishandeling, barstte de woede los. Vrijdagavond bood Fabre op de Vlaamse tv zijn excuses aan. De katten zijn volgens hem „compleet oké en gelukkig”.

Jan Fabre, een van de bekendste kunstenaars van België, is ondergedoken. Zijn publieke excuses waren niet genoeg om de storm te keren. In de Vlaamse pers wijzen commentatoren op de hypocrisie van die woede – er gebeuren dagelijks wel ergere dingen met dieren en ook met mensen. Maar katten en honden zijn heilig, en een avant-gardekunstenaar een stuk minder. „Het is alsof sommige mensen blij zijn dat ze eindelijk eens een kunstenaar kunnen aanvallen”, zei Fabre tegen De Standaard.

„Het is ongelofelijk hoe de zaak werd opgeblazen. Mijn medewerkers kregen al telefoontjes van Nederlandse en Duitse journalisten die wilden weten waarom ik levende katjes aan haken heb opgehangen.”