Winst en verlies

7. Emancipatiebeleid

Op immaterieel gebied was formeren niet ingewikkeld. PvdA en VVD bleken het al eerder nagenoeg op punten met elkaar eens, maar kregen in achtereenvolgende kabinetten te maken met het CDA, die voor een ‘stand still’ zorgde. Die is nu doorbroken.

Beide partijen winnen

8. Cultuur en btw

Het vorige kabinet Rutte probeerde de btw op concertkaartjes en beeldende kunsten te verhogen van 6 naar 19 procent. De Eerste Kamer zorgde voor uitstel, het Lenteakkoord schoof het op de lange baan. Dit tweede kabinet-Rutte heeft besloten dat de verhoging definitief niet doorgaat. De PvdA brengt het als een overwinning, begrijpelijk, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de VVD het ook al niet meer wilde. Na protesten van impresario Henk van der Meyden en mediamagnaat Joop van den Ende was de VVD-fractie tijdens Rutte I al bereid alternatieven te steunen die evenveel geld zouden opleveren. Gedoogpartner PVV hield dat tegen. Voor die partij was deze verhoging een halszaak, voor de VVD niet.

Beide partijen winnen

9. Cultuurkaart

De PvdA heeft voor elkaar gekregen dat de cultuurkaart voor jongeren blijft bestaan. Kanttekening: extra geld is er niet voor.

Pvda wint

10. Culturele diversiteit

Dat gesubsidieerde culturele instellingen de ‘code culturele diversiteit’ hanteren, stond als plan in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Voordeel: het kost niets.

PvdA wint

11. Regionale omroepen

De VVD stelde het bondig in het verkiezingsprogramma: de financiering van de regionale omroepen moest worden gecentraliseerd. Dat gaat nu gebeuren. De PvdA nam het in het programma juist op voor de regionale omroep.

VVD wint