Washington Redskins verpesten het voor Obama

Carolina Panthers. Foto AP / Nick Wass Carolina Panthers. Foto AP / Nick Wass

Ja, het is bekeken. Alles is duidelijk. Stop er maar mee. Mitt Romney wordt de 45e president van de Verenigde Staten. Kan niet meer fout. Swing states zullen zijn kant op vallen. Barack Obama kan zijn campagne opbreken, een tweede termijn zit er niet in. Hij gaat de benodigde kiesmannen echt niet meer binnenharken. Ohio bepalend? Whatever.

De Washington Redskins verloren gistermiddag hun thuiswedstrijd tegen de Carolina Panthers en de ‘Redskins Rule’ schrijft dan voor: de zittende macht raakt het presidentschap kwijt. Dat zit zo. Vanaf 1937, toen de Redskins vanuit Boston neerstreken in Washington, was de uitslag van de laatste thuiswedstrijd van het American football-team uit DC voor de verkiezingen steeds ‘bepalend’. Winnen de Redskins, dan wint de presidentskandidaat van de partij die de vier jaar ervoor ook al het staatshoofd leverde. Bij verlies komt er een nieuwe president, van de andere partij.

Gistermiddag werd het voor bijna 85.000 toeschouwers in stadion Fed Ex Field 21-13 voor de Panthers. Alweer het derde verlies op rij voor Redskins. Zelfs Robert Griffin III, quarterback van de Redskins en een sensatie in de NFL, kon daar niets aan doen. Mitt Romney zei onlangs over hem, met een vette knipoog: “RGIII hasn’t been in Washington very long, but he already created change.”

http://www.youtube.com/watch?v=R709ts5ycWk

Eén keer week de realiteit overigens af van de Redskins Rule. Dat was in 2004, toen George Bush Jr. de verkiezingen won en zo een tweede termijn kreeg. De Redskins hadden thuis met 14-28 verloren van de Green Bay Packers dus er leek niets aan de hand voor de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Het liep anders.

De regel houdt nog steeds stand als hij wordt geformuleerd als: de partij die de meeste stemmen behaalde in de vórige verkiezingen - de zogeheten popular vote - die wint of verliest met de Washington Redskins . Al Gore leed immers in 2000 een zwaar betwiste nederlaag tegen Bush Jr. terwijl hij wel een meerderheid van de stemmen had.

Misschien is de uitslag in Ohio, de staat die de laatste twaalf keer de president ‘bepaalde’, toch een iets betere graadmeter. Qua correlatie.

    • Bart Hinke