Waar is de verkiezingsnacht te volgen?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen leveren spannende televisie op. Ze zijn de Idols van de macht. Na veertien maanden felle strijd nadert het democratische evenement zijn apotheose.

De show begon al in augustus vorig jaar met de Republikeinse straw poll in Ames – gewonnen door Michele Bachmann, wie kent haar nog? Die voorrondes waren, net als bij Idols, een parade van ongepolijste kandidaten van wie je wist dat ze het nooit gingen halen, maar die wel de beste televisie opleverden.

Herman Cain bijvoorbeeld. Kapperszoon. Pizzaverkoper. Talkshowhost. Veel juryleden werden op slag verliefd op deze gladde prater, van rechtse bloggers tot mainstream-Republikeinen en aanhangers van de Tea Party. Tot de gelovige family man werd beschuldigd van aanranding en seksuele intimidatie.

Smullen.

Later gingen er zelfs geruchten dat Cain een nepkandidaat was, naar voren geschoven om de voorverkiezingen levendig te houden.

De meest gepolijste kandidaat, Mitt Romney, bleef over en neemt het morgen op tegen regerend kampioen Barack Obama. Hieronder een aantal tips om geen minuut van de finale te missen, op locatie, of thuis op de bank met chips en cola.

The President’s Night in de Melkweg

Vanaf half acht talkshows, uitslagen, muziek, interviews en theater, met onder meer Diederik Samsom, Marietje Schaake, Jaap de Hoop Scheffer, Petra Stienen en Klaas Knot. Vanaf een uur ’s nachts worden de uitslagen gevolgd tot de winnaar bekend is. Uitverkocht.

American Election Party

Wie geen kaartje heeft kan uitwijken naar de Beurs van Berlage in Amsterdam, waar Pink!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, een verkiezingsavond organiseert. Tot in de late uurtjes worden de uitslagen gevolgd en zijn er optreden, sprekers en Amerikaanse hapjes, uiteraard vegetarisch.

Verkiezingsnacht bij de NOS

Amerika Kiest, de NOS en Nieuwsuur verzorgen vanaf tien uur de hele nacht een uitzending. Ook op Radio 1 is de verkiezingsuitslag vanaf middernacht te volgen.

Buitenlandse zenders

CNN, Fox News, MSNBC, BBC World, Al-Jazeera en andere nieuwszenders halen alles uit de kast om de uitslag te verslaan. CNN’s Election Night zal met vier presentatoren en twintig verslaggevers veertig uur live televisie maken. Te volgen via de kabel of op internet.

Live blogs op nrc.nl

Talloze nationale en internationale kranten houden liveblogs bij. Op nrc.nl zijn de verkiezingen vanaf zes uur ’s avonds te volgen totdat de uitslag bekend is. Met filmpjes en tweets, en blogs van Guus Valk, correspondent in de VS, en internetredacteuren van NRC.