Vrouwelijke stripfiguren zijn seksisme op beurs beu

"Osato" and "Ades" pose in their "Silent Hill" nurse costumes during the London Comic Con event at the ExCel centre in east London on October 28, 2012. AFP PHOTO / LEON NEAL
"Osato" and "Ades" pose in their "Silent Hill" nurse costumes during the London Comic Con event at the ExCel centre in east London on October 28, 2012. AFP PHOTO / LEON NEAL AFP

‘Elk jaar vraag ik of ik aan je borsten mag zitten…” Interviewer Kassem G hoeft niet lang te wachten op het antwoord. „Nee. Mag ik die van jou anders aanraken”, kaatst model Jessica Ngiri terug.

De twee zijn te zien op een filmpje over de California Comic-Con 2012, een van de vele jaarlijkse stripboekenconventies in Amerika.

Ngiri is als zoveel bezoekers uitgedost als een fictief personage. En net als haar favoriete vrouwelijke strip- en tekenfilmfiguur ziet zij er uitdagend uit met haar decolleté.

Vragen zoals die van Kassem G zijn niet ongewoon in filmpjes gemaakt op de verschillende Comic Cons die op YouTube te vinden zijn. Mannelijke presentatoren lijken er een sport van te maken seksueel getinte opmerkingen te maken naar de vele mooie vrouwen met laag uitgesneden decolletés en strakke pakjes. Soms worden alleen interviews gedaan met billen of borsten. Gewoon grappig toch?

Meestal wel. Maar Mandy Caruso (22) kon er eerder deze maand op de New York Comic Con niet om lachen. Ze beschrijft op haar Tumblr Beautilation een interview met een man van een „fanclub blah blah videokanaal blah blah” dat grensde aan misogynie en seksuele intimidatie.

Althans, het model dat uitgedost was als de Black Cat – een wulpse heldin uit de Spider-Man-stripboeken – ervoer het als hoogstongemakkelijk. Gevraagd naar haar cupmaat antwoordt ze dat dat „niemand iets aan gaat”. „Oh, dat betekent dat je een C bent. Wat denken jullie?” wil de interviewer weten van het mannelijk publiek om Mandy heen. Ze besluit een einde te maken aan het „denigrerende” gesprek. „Maar het is toch gewoon een lolletje?”, probeert de man de boel te sussen. „Vernederd worden is nooit leuk”, sluit Caruso het interview af.

Haar blogpost maakte veel los bij bezoekers van Comic Cons. Op sites als Jezebel en The Daily Dot discussiëren zij uitgebreid of vrouwen dit gedrag van mannen met hun uitdagende outfits zelf uitlokken of dat dit soort mannen juist geweerd moeten worden van de beursvloer.

De commotie rondom Caruso legt in elk geval een probleem bloot dat al jaren blijkt te spelen op conventies. In 2008 werd al het Con Anti-Harassment Project opgezet om de regels rond vormen van pesterijen en intimidatie op verschillende evenementen in kaart te brengen „om een fijne conventie-ervaring” mogelijk te maken. In augustus stapte het hele bestuur van de sciencefictionbeurs Readercon op na klachten van stalkgedrag en intimidatie.

Het lijkt erop dat dit jaar storend gedrag tegen vrouwen op conventies eindelijk op de agenda is gezet. Wordt dit soort evenementen misschien toch weer waar ze voor bedoeld zijn: jezelf zijn zonder dat je bang hoeft te zijn voor anderen. Ook als je als stripfiguur verkleed bent.

    • Hans Klis