Vreedzaam protesteren of een autobom?

Turkish riot police fire water cannon and tear gas as they clash with Kurdish demonstrators protesting in support of a widespread hunger strike by Kurdish prisoners, on November 4, 2012 in Istanbul. Around 400 protesters were gathered outside the Kurdish Peace and Democracy Party (BDP) building, chanting "Evacuate prisons" and "Freedom to inmates", when police fired the tear gas and water cannon without warning. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Turkish riot police fire water cannon and tear gas as they clash with Kurdish demonstrators protesting in support of a widespread hunger strike by Kurdish prisoners, on November 4, 2012 in Istanbul. Around 400 protesters were gathered outside the Kurdish Peace and Democracy Party (BDP) building, chanting "Evacuate prisons" and "Freedom to inmates", when police fired the tear gas and water cannon without warning. AFP PHOTO/BULENT KILIC AFP

Voor het hoofdkantoor van de Turkse politieke partij BDP in Istanbul kwamen gisteren zo’n vierhonderd demonstranten bijeen. Zij wilden hun steun betuigen aan de negenhonderd Koerdische gevangenen die al 54 dagen in hongerstaking zijn voor meer rechten. De pro-Koerdische partij BDP wordt door velen in Turkije gezien als de politieke tak van de Koerdische militante beweging PKK.

Terwijl de demonstranten door de politie uiteen werden gedreven met waterkanonnen en traangas, ging aan de andere kant van het land, in het zuidoosten, een autobom af. Een 11-jarig meisje kwam daarbij om het leven. Achttien mensen raakten gewond. Premier Erdogan beschuldigde de PKK. Hij zei dat de bom afging toen een gepantserde politieauto langsreed in de stad Semdinli in de provincie Hakkari. Die ligt bij de grens met Irak en Iran. De bom ging af vlakbij een trouwerij.