‘Vinokourov kocht overwinning in klassieker voor 150.000 euro’

Vinokourov tijdens de Olympische Spelen van deze zomer. In 2010 zou hij de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik hebben 'gekocht' van zijn medevluchter Alexandr Kolobnev. Foto AP / Sergey Ponomarev

De UCI doet momenteel onderzoek naar de overwinning van Alexandre Vinokourov in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. De Kazach zou medevluchter Alexandr Kolobnev 150.000 euro hebben betaald om de voorjaarsklassieker te mogen winnen.

Dat maakte de internationale wielerunie vandaag bekend. Het balletje ging rollen na een beschuldiging van het Zwitserse tijdschrift l’Illustré. Afgelopen zaterdag maakte de Italiaanse krant Corriere della Sera een mailwisseling tussen de twee renners openbaar, afkomstig uit een door de openbaar aanklager van Padua opgesteld dossier. In een mail van 26 april, een dag na de wedstrijd, schreef Kolobnev:

“Vergeet niet dat ik een heel grote kans maakte… Ik heb het niet zozeer gedaan voor het contract, maar voor de situatie waarin je je bevond. Als het iemand anders was geweest, had ik gekoerst om te winnen, voor de glorie en de bonussen. Nu wacht ik geduldig. Noteer de info voor de transactie en vernietig deze e-mail.”

De samenvatting van die bewuste race. Op 7:15 rijdt ‘Vino’ weg bij Kolobnev:

Een woordvoerder van de wielerunie zei vandaag:

“De UCI probeert al sinds december 2011 informatie te krijgen. Tot nu toe was die informatie echter niet toereikend om stappen te nemen. In het licht van de nieuwe informatie beginnen we een officieel onderzoek.”

De zege in La Doyenne was belangrijk voor Vinokourov. Het was zijn eerste grote winst na een dopingschorsing. In de Tour van 2007 werd hij betrapt op bloeddoping.

    • Peter Zantingh