Video: kunstenaar en ‘kattenwerper’ ondergedoken na woedestroom

Archieffoto van Fabre tijdens de opening van een expositie. Foto ANP

Op de website van kunstenaar Jan Fabre is het rustig, maar daarbuiten stormt het rond zijn persoon. Na de duizenden hatemails, doodsbedreigingen, petities om hem zijn subsidies af te nemen en andere verwensing die hij ontving is hij ondergedoken. Oorzaak: een filmpje dat verscheen waarin hij katten de lucht in gooide.

http://youtu.be/m5CxhK6WCfY

Tijdens het joggen in een Antwerps park is hij vorige week zondag in elkaar geslagen door een groepje mannen wegens de vermeende kattenmishandeling. Tijdens opnames in het stadhuis van Antwerpen voor de film Doctor Fabre will cure you over zijn carrière, wilde de kunstenaar een performance uit de jaren tachtig herhalen.

Hij liet dansend als Fred Astaire op de stadhuistrap zijn assistenten katten opwerpen. Twee kwamen daarbij niet goed terecht. Een voorbijganger filmde de scène, zette die op internet en toen de wethouder Dierenwelzijn van Antwerpen een klacht indiende wegens dierenmishandeling, barstte de woede los.

Vrijdagavond bood Fabre op de Vlaamse tv zijn excuses aan. De katten zijn volgens hem “compleet oké en gelukkig”.
http://youtu.be/m5CxhK6WCfY

Fabre tegenover de Belgische krant De Standaard:

“Het is ongelofelijk hoe de zaak werd opgeblazen. Mijn medewerkers kregen al telefoontjes van Nederlandse en Duitse journalisten die wilden weten waarom ik levende katjes aan haken heb opgehangen. [...] Het is alsof sommige mensen blij zijn dat ze eindelijk eens een kunstenaar kunnen aanvallen.”

Jan Fabre is een van de bekendste kunstenaars van België. Hij is inmiddels ondergedoken door alle onrust. Zijn publieke excuses waren niet genoeg om de storm te keren. In de Vlaamse pers wijzen commentatoren op de hypocrisie van die woede – er gebeuren dagelijks wel ergere dingen met dieren en ook met mensen. Maar katten en honden zijn heilig, en een avant-gardekunstenaar een stuk minder.

    • Annemarie Coevert