Van Persie scoort, maar juicht niet tegen oude club

Manchester United heeft de koppositie in de Premier League overgenomen van Chelsea. United won zaterdag op Old Trafford met 2-1 van Arsenal. Robin van Persie opende in de derde minuut de score tegen zijn oude voetbalploeg, na een verdedigingsfout van de Belgische oud-Ajacied Thomas Vermaelen. De oud-Feyenoorder schoot de bal vervolgens met zijn ‘verkeerde’ rechterbeen in het Londense doel.

Van Persie juichte niet na zijn treffer. Hij hield zijn armen omlaag, uit respect voor zijn voormalige werkgever. „Het spreekt voor zich waarom ik niet juichte”, zei de spits voor de microfoon van Sky Sports. „Ik heb daar acht jaar gespeeld en een prachtige tijd gehad. Ik heb respect voor de fans, de manager en de hele club.”

Van Persie, die zijn tiende doelpunt maakte voor United, kreeg na een uur spelen een gele kaart voor een harde overtreding op zijn oud-ploeggenoot Bacary Sagna. Zeven minuten later zette de Franse verdediger Patrice Evra de club uit Manchester op 2-0 met een fraaie kopbal, op aangeven van Wayne Rooney. In de slotfase scoorde de Spanjaard Santi Cazorla nog tegen. Vorig seizoen verloor Arsenal, met Van Persie, nog met 8-2 van United op Old Trafford.

Concurrent Chelsea gaf in Wales tegen Swansea City in de slotfase een voorsprong uit handen: 1-1. Een half uur voor tijd had de Londense club de leiding genomen via Victor Moses, maar Pablo van Swansea trok de stand alsnog gelijk. Chelsea staat nu tweede in de Premier League, één punt achter United.

Ook Manchester City, dat morgen in de Champions League thuis speelt tegen Ajax, verzuimde op gelijke hoogte te komen met stadgenoot United. City speelde gelijk bij West Ham United: 0-0. Luís Suarez zorgde met een schitterend doelpunt voor de gelijkmaker voor Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Newcastle United (1-1). Aanvoerder Steven Gerrard speelde zijn zeshonderdste wedstrijd voor Liverpool.

In de Italiaanse Serie A won Internazionale zaterdagavond de topper tegen Juventus met 3-1. Het was pas de eerste nederlaag van dit seizoen voor Juventus, dat hiervoor vijftig competitiewedstrijden ongeslagen was. ‘De Oude Dame’ blijft de ranglijst aanvoeren, met 28 punten.

Inter, waar Wesley Sneijder nog ontbrak wegens een blessure, is de koploper genaderd tot op één punt. Juventus kwam in Turijn door een vroege treffer van Arturo Vidal op voorsprong. Diego Milito maakte na een uur gelijk uit een strafschop en was een kwartier later opnieuw succesvol. Rodrigo Palacio bepaalde de eindstand kort voor tijd 1-3. Urby Emanuelson scoorde voor AC Milan, dat met 5-1 won van Chievo.

Georges Leekens is de vierde trainer die dit seizoen zijn baan kwijtraakt in de Belgische eerste klasse. De oud-bondscoach van België werd gisteren door Club Brugge ontslagen nadat zijn ploeg eerder op de avond met 1-0 had verloren van Zulte-Waregem. Eerder dit seizoen moesten Ron Jans (Standard Luik), Trond Sollied (AA Gent) en Bob Peeters (Cercle Brugge) het veld ruimen. Peeters volgde direct Sollied bij Gent op.