Uitgelicht

Film

Les enfants du paradis. (Marcel Carné, 1945, Frankrijk). Episch drama en briljante vervlechting van leven en theater in het Parijs van de 19de eeuw. Melancholieke mime-speler Baptiste (Jean-Louis Barrault) koestert onmogelijke liefde voor courtisane Garance (Arletty). Arte, 20.15-23.20u.

Legends of the Fall. (Edward Zwick, 1994, VS).Draak van een familie-epos, gesitueerd in de nadagen van het Wilde Westen. De drie zoons van oud-kolonel Anthony Hopkins, onder wie Brad Pitt, zijn alle drie verliefd op Julia Ormond. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Wel met mooi camerawerk, waar de film nog een Oscar voor won. Ook met Aidan Quinn en Henry Thomas. RTL 8, 20.30-23.10u.

Informatief

Dossier Wildlife Crime. Jetske van den Elsen en Harm Edens duiken in vier afleveringen in de wereld van wildlife crime. De illegale handel in de producten van bedreigde diersoorten zoals olifanten, neushoorns en tijgers brengt in Afrika en Azië veel geld op. Hierdoor krijgt het steeds vaker de vorm van keiharde en georganiseerde misdaad. Wat is er aan de hand en, belangrijker, hoe voorkomen we dat deze dieren uitsterven? In deze aflevering staat (de illegale jacht op) de neushoorn centraal. Ned.2, 19.55-20.25u.

Belpop. Portrettenserie over iconen van de Belgische popgeschiedenis. Vanavond Louis Neefs (1937-1980), de zanger met ‘de warmste stem van Vlaanderen’. Vele van zijn liedjes, zoals Margrietje, en Aan het strand van Oostende, behoren tot het muzikaal erfgoed van België. Toch oogstte Neefs eerst succes in Nederland. En toen producer Peter Koelewijn later met Margrietje voor een nieuwe start zorgde, vond Neefs het nummer ‘te commercieel’. Het tekende de zanger die altijd resoluut zijn eigen koers heeft gevaren. In 1980 kwam hij samen met zijn vrouw om bij een auto-ongeluk. Canvas, 20.40-21.35u.

Churchill’s desert war: The road to El Alamein. In september 1940 vielen de Italianen vanuit Libië het door de Engelsen gecontroleerde Egypte binnen. Dat werd al snel gevaarlijk voor de Britten, die met de mogelijke bezetting van het Suez-Kanaal hun verbinding met hun koloniën zouden verliezen. De Britten leken te verliezen, zeker toen de Italianen hulp kregen van Nazi-Duitsland. Het tij werd gekeerd met een overwinning van generaal Montgomery bij El Alamein. In Churchills woorden het „einde van het begin” van WOII. BBC 2, 22.00-23.30u.

Amusement

Fort Boyard. Laatste aflevering van het seizoen van dit spelprogramma, in Fort Boyard voor de Franse kust. In de finale nemen artiesten Keizer, Jennifer Ewbank, Chris Hordijk en Grad Damen het op tegen acteurs Iliass Ojja, Rick Engelkes, Birgit Schuurman en Jetty Mathurin. Wie wint de Cup met de Grote Oren? Ned.3, 20.25-21.25u.