Toyota verhoogt de winstverwachting

Deze week heel veel kwartaalresultaten. Die moeten beleggers laten zien hoe de economie er wereldwijd voor staat.

In Nederland wordt vandaag het nieuwe kabinet van Mark Rutte beëdigd. Amerika kiest morgen een nieuwe president of geeft zittend president Obama nog eens vier jaar. Zij zullen de komende jaren politiek richting moeten geven. Beleggers willen ondertussen graag weten hoe de wereld er economisch voor staat. Zij krijgen deze week al richting, met de publicatie van heel veel kwartaalcijfers.

Uit heel veel verschillende sectoren presenteren bedrijven deze week de resultaten over het afgelopen kwartaal. Veeg die allemaal op een hoop en beleggers moeten toch enige indicatie hebben over de economische situatie.

In Japan presenteerde autofabrikant Toyota vanochtend mooie resultaten over het afgelopen kwartaal. Vooral in Noord-Amerika, de grootste markt voor de Japanse fabrikant, stegen de verkopen. Door de resultaten verhoogde Toyota zijn winstverwachting voor het hele boekjaar.

Deze resultaten betekenen nog niet dat de automarkt zich kan opmaken voor echt herstel. Vorig jaar had Toyota heel veel problemen. Het bedrijf moest wereldwijd miljoenen auto’s terugroepen wegens vermeende en heuse technische mankementen. Dat was slecht voor het imago van het bedrijf.

Ook werd Japan toen getroffen door een aardbeving, die veel fabrieken verwoestte en grote economische schade aanrichtte. Uit dat dal komt Toyota dit jaar. Vergelijkingsmateriaal komt morgen van het Japanse Nissan en het Duitse BMW. Nissan kampte vorig jaar met dezelfde problemen als Toyota. De resultaten van BMW zullen onder meer aangeven hoe de groei in China, een belangrijke markt voor de Duitse fabrikant, er voor staat.

In Europa begint Spanje vandaag met het bekendmaken van de werkloosheidscijfers over de maand oktober. Het Zuid-Europese land is heel hard getroffen door de Europese schuldencrisis. De vraag is of er al een klein beetje verlichting in aantocht is voor dat land.

De schuldencrisis heeft ook de bankensector de afgelopen periodes hard geraakt. Banken moesten veel afschrijven op obligaties van Zuid-Europese landen en buffers opbouwen om nieuwe ramspoed goed te kunnen doorstaan.

Hoe banken er nu voor staan? Deze week presenteren ING en SNS Reaal de resultaten over het derde kwartaal. Na de schuldencrisis hebben de banken nu vooral last van de problemen in reële economie, zoals de vastgoedmarkt.

SNS Reaal is daar het beste voorbeeld van. De bank heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen moeten afschrijven op de vastgoedfinancieringstak Property Finance. Was dat eerst vooral een probleem in Amerika en Zuid-Europa, de laatste tijd gaan ook met regelmaat in Nederland projectontwikkelaars failliet aan wie SNS geld heeft geleend. Na zo’n faillissement is SNS haar geleende geld kwijt of blijft zij achter met vastgoed waar nauwelijks een koper voor te vinden is.

Eerder dit jaar maakte de bank en verzekeraar bekend dat er gezocht wordt naar een oplossing om de uit de problemen te komen en uiteindelijk ook nog het restant aan staatssteun terug te betalen. Mogelijkheden zijn het verkopen van onderdelen, of wellicht de vorming van een bad bank om de vastgoedfinancieringstak in onder te brengen. Het bedrijf zal deze week naar verwachting bij de presentatie van de resultaten in elk geval laten weten of een oplossing in zicht is.

ING presenteert woensdag de resultanten, maar had vorig week al een meevallertje. De Financial Stability Board deelde ING in de laagste klasse van wereldwijde systeembanken. Dat klinkt niet goed, maar het betekent wel dat ING minder kapitaalbuffers hoeft aan te houden dan belangrijkere banken.