Tegenvallers voor PostNL leveren stevig verlies op

PostNL heeft voortdurend last van het teruglopende aantal verstuurde stukken. De markt voor geadresseerde post daalde het afgelopen kwartaal met ruim 10 procent. Het voormalige staatsbedrijf PostNL boekt een verlies van 128 miljoen euro.

Het bedrijf mag de bezorging niet terugschroeven om de daling van het aantal stukken te pareren. Van de wet moet 95 procent van de post in Nederland op tijd bezorgd worden. Een eerder doorgevoerde reorganisatie moest dan ook worden opgeschort omdat die norm stelselmatig werd overschreden. Het terugdraaien van die reorganisatie kost PostNL nu 5 miljoen euro.

Andere tegenvaller is de waardevermindering van het aandelenpakket TNT Express dat fors op het resultaat drukt. Dat pakket was 180 miljoen euro minder waard dan aan het einde van het vorige kwartaal. Zonder de afschrijving op TNT Express had het bedrijf winst gemaakt. Door de afsplitsing van TNT mei vorig jaar heeft PostNL ook extra kosten gemaakt om de nieuwe naam onder de aandacht te brengen. Dat kostte 3 miljoen euro.

Buiten de Nederlandse postmarkt presteerde PostNL wel goed met de bezorging van pakketten en de internationale afdeling.

PostNL verwacht voor heel dit jaar een afname van de postvolumes van tussen de acht en tien procent.

Topvrouw Herna Verhagen zegt er nog steeds op te vertrouwen dat de besparingsdoelstellingen op de langere termijn gehaald worden. Het bedrijf heeft goede hoop dat het parlement voor het eind van het jaar positief beslist over het voorgestelde schrappen van de verplichte postbezorging op maandag.

Hoewel de winstverwachting niet gewijzigd is rekent PostNL er inmiddels op dat het resultaat eind dit jaar onderaan de door de zichzelf opgelegde brandbreedte zal uitkomen. Die ligt op een bedrag tussen 110 en 160 miljoen euro.

Dat komt vooral door de onzekerheid over de reorganisatie van de postdistributie in Nederland. In februari verwacht PostNL meer te kunnen zeggen over deze ingreep.