Task Force: zwaar vuurwerk veel verhandeld via Facebook

Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Zwaar knalvuurwerk wordt steeds vaker via sociale media verkocht. Geïnteresseerde jongeren worden benaderd via tussenpersonen, die hen naar een geheime locatie leiden waar contant wordt afgerekend. Dat signaleert de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, meldt de NOS vanochtend.

Op sites als marktplaats.nl en via blogs wordt vaker vuurwerk aangeboden. De taakgroep roept ouders op hierop alert te zijn. Ook wordt gewaarschuwd voor nieuwe zware knallers met namen als Big Boy en Super Bus. Die zouden zes keer zo krachtig zijn als de Cobra, die al behoorlijk krachtig is. De nieuwe knallers zouden net zo krachtig zijn als een handgranaat.

De koop is volgens de taakgroep niet zonder risico. Jongeren nemen vaak grote bedragen mee en zijn hierdoor gemakkelijke slachtoffers. Onlangs werden Rotterdamse jongeren van tweeduizend euro beroofd toen ze op een afgesproken locatie verschenen om vuurwerk te kopen.

De taakgroep werd vorig jaar opgericht om het aantal overtredingen met zelfgemaakte vuurwerkbommen terug te dringen. Dat doet de groep door bommenmakers online, bijvoorbeeld via filmpjes op Youtube, op te sporen en hun gegevens op een waarschuwingskaart te zetten.

    • Annemarie Coevert