‘Tanja Nijmeijer aangekomen in Cuba’ (met video’s)

Tanja Nijmeijer (links) op de luchthaven van Havana, Cuba.
Tanja Nijmeijer (links) op de luchthaven van Havana, Cuba.

De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is aangekomen in Cuba, waar ze gaat deelnemen aan de vredesbesprekingen van de FARC met de Colombiaanse regering. Dat heeft de beweging bevestigd tegenover RTL Nieuws. Ook een video lijkt haar aankomst op Cuba te bevestigen.

Update 23.40 uur: ANNCOL, een vermoedelijk aan de FARC gelieerd persbureau, heeft een video van de aankomst van Nijmeijer gepubliceerd. Nijmeijer rent een vliegtuig met stickers van het Rode Kruis in Geneve uit en poseert met Jesus Santrich (met zonnebril) en Ivan Marquez (met baard). Die twee mannen zijn de belangrijkste onderhandelaars van de FARC.

In de video staat:

“De aankomst van Alexandra, de Nederlandse guerillera, in Havana. Maandag 5 november 2012.”

Een bron met contacten bij de FARC is ervan overtuigd dat het bericht klopt. Leon Valencia van mensenrechtenorganisatie Arco Iris laat op de Colombiaanse radio weten dat hij heeft vernomen dat Nijmeijer op Cuba is aangekomen. Volgens de Volkskrant werd Nijmeijer door vertegenwoordigers van de Noorse en Cubaanse regeringen en het Rode Kruis begeleid.

Eerder circuleerden al berichten dat Nijmeijer uit Colombia richting Havana was vertrokken. Dit werd toen ontkend door de Colombiaanse regering.

De 34-jarige Nijmeijer, die zich tien jaar geleden aansloot bij de Colombiaanse guerrillabeweging, kon naar Cuba reizen omdat eind vorige maand de arrestatiebevelen die in Colombia tegen haar lopen werden ingetrokken. De besprekingen beginnen officieel op 15 november.

Tanja zingt en speelt gitaar

Ook bij ANNCOL is een video verschenen van een gitaarspelende en zingende Tanja Nijmeijer. Ze zingt over hoe ze ook naar Havana gaat: