Skyfall heeft beste opening ooit in Nederlandse bioscoop

Acteur Daniël Craig poseert naast een afbeelding van James Bond. Foto ANP / Jens Kalaene

De nieuwe Bondfilm Skyfall heeft de beste opening ooit gehad voor een bioscoopfilm in Nederland. De film bracht in het afgelopen weekeinde van ruim 4,4 miljoen euro op. Dat heeft Sony Nederland vandaag bevestigd, bericht persbureau Novum.

Skyfall, dat afgelopen woensdag in première ging, laat de eerder dit jaar uitgekomen kaskrakers The Avengers en The Dark Knight Rises achter zich. Ook kaskrakers uit voorgaande jaren zoals Harry Potter en Pirates of the Caribbean zijn voorbijgestreefd. In totaal bezochten ruim 400 duizend Nederlandse bezoekers de film.

Al 287 miljoen dollar opgehaald

De 23e Bondfilm haalde wereldwijd al ruim 287 miljoen dollar op, wat des te opmerkelijker is daar de film in de Verenigde Staten nog in première moet gaan. Hiermee is overigens de vorige Bondfilm Quantum of Solace, tot nu toe de recordhouder in de Bond-reeks, met maar liefst 67 procent gepasseerd. In Groot-Brittannië werd de film enkele weken geleden ook al goed ontvangen.

In Skyfall wordt Bonds baas M, de rol van Judi Dench, geconfronteerd met iemand uit haar verleden die alles over de Britse geheime dienst MI6 blijkt te weten. Aan James Bond, wederom gespeeld door Daniel Craig, de taak deze bedreiging uit de weg te ruimen, maar ook hij blijkt speciale banden te hebben met de schurk.