Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rosenthal ontbrak op drukbezochte afscheidsreceptie BuZa

Rosenthal tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Uri Rosenthal, inmiddels ex-minister van Buitenlandse Zaken en de enige VVD-bewindspersoon die niet terugkeert in het vandaag beëdigde kabinet, is via de zijdeur vertrokken van zijn departement. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Terwijl zijn staatssecretaris Knapen (CDA) afgelopen vrijdagmiddag tijdens een druk bezochte receptie op het ministerie afscheid nam van alle medewerkers, was Rosenthal in geen velden of wegen te bekennen. Hij koos voor een vertrek in zeer kleine kring.

Het was de zoveelste illustratie van de moeizame verhouding tussen Rosenthal en een groot deel van het ambtenarencorps van ‘BZ’. Eigenlijk is het nooit meer goed gekomen nadat Rosenthal twee maanden na zijn aantreden via de Volkskrant had laten weten een einde te willen maken aan “de diplomatie als rustiek tijdverdrijf”. Het leidde tot woedende reacties op het departement.

Stuurse Rosenthal stond bekend om bemoeienis

Rosenthal bemoeide zich tot in de details met het werk van zijn ambtenaren. Hij wilde niet alleen de leidinggevende spreken, ook de ambtenaar ‘onderaan de lijn’ die een beleidsnotitie had opgesteld. Toen Rosenthal begin dit jaar de lijst van namen zag voor ‘het klasje’, het jaarlijkse groepje nieuwe ambtenaren dat klaargestoomd wordt voor een carrière als diplomaat, droeg hij de selectiecommissie op twee namen te schrappen: hun achtergrond beviel hem niet. De commissie weigerde het uit principe.

Wel met succes greep Rosenthal eerder dit jaar op het laatste in bij de benoeming van een nieuwe ambassadeur in Washington. De ambtelijke top wilde Wim Geerts, ambassadeur in Canada, eerder ‘tweede man’ in Washington. Zijn overplaatsing leek rond toen Rosenthal de aan de VVD verwante Rudolf Bekink, ambassadeur in Bejing, naar voren schoof.

Het eigenzinnige en volgens sommigen stuurse karakter van de minister botste ook met secretaris-generaal Ed Kronenburg. Medewerkers herineren zich dat Kronenburg zijn telefoon niet meer opnam als de minister belde. Kronenburg is nu ambassadeur in Frankrijk.