Philips schrapt ruim 200 banen in Belgische lichtfabriek

Philips vestiging in Roosendaal. Foto ANP / Lex van Lieshout

Philips ziet zich genoodzaakt 218 extra banen te schrappen in de lichtfabriek in Turnhout in België. De directie heeft dit vanochtend bekendgemaakt, bericht persbureau Novum. In juni werd al aangekondigd dat 136 kantoorbanen zouden komen te vervallen, maar vanwege ‘nieuwe ontwikkelingen’ valt dit aantal de komende twee jaar fors hoger uit.

Philips Turnhout telt nu 1533 werknemers, van wie er 913 in de productie werken. De reorganisatie begint eind dit jaar en loopt twee jaar door. De timing wordt nog besproken met de vakbonden. Het bedrijf zegt alles in het werk te stellen om de betrokken medewerkers aan een nieuwe baan te helpen. Met de ondernemingsraad is vanochtend overlegd, met de vakbonden wordt later op de dag gepraat.

‘Turnhout blijft belangrijkste ontwikkel- en productievestiging’

Vestigingsdirecteur Alasdair Waugh belooft dat Turnhout de belangrijkste ontwikkel- en productievestiging blijft voor hogedrukgasontladingslampen, die worden gebruikt voor de verlichting van straten, winkels en sportstadions. Waugh:

“We hebben echter vastgesteld dat een aantal organisatiewijzigingen noodzakelijk zijn om onze competitiviteit te behouden en de economische ontwikkelingen het hoofd te bieden.”

Concurrentie verder toegenomen

De internationale concurrentie is verder toegenomen door de opkomst van ledverlichting en Aziatische lichtproducenten. De productie voor de komende twee jaar neemt daardoor naar verwachting de komende twee jaar af. Om kosten te besparen worden twee productielijnen overgeheveld naar China.

“De fabriek is weliswaar winstgevend, maar het is noodzakelijk om nu iets te doen aan de kostenefficiëntie, anders moeten we later alsnog ingrijpen”, licht een woordvoerder toe. Philips geeft geen winstcijfers van individuele vestigingen. Volgens Belgische media maakte de fabriek vorig jaar 94 miljoen euro winst.

    • Jeannine Julen