Overleg ter versterking Syrische oppositie stagneert

Pogingen om de Syrische oppositie tegen het bewind van Bashar al-Assad te verenigen hebben gisteren op een conferentie in Doha, de hoofdstad van Qatar, geen vooruitgang te zien gegeven. De conferentie duurt nog tot woensdag.

Een plan van de gerespecteerde liberale politicus Riad Seif om een nieuw vertegenwoordigend lichaam in het leven te roepen stuitte op fel verzet van de Syrische Nationale Raad. De Raad, zelf de afgelopen anderhalf jaar dikwijls een toonbeeld van verdeeldheid en krachteloosheid, meent dat haar rol in het nieuwe lichaam te gering is. Daarin zou de Syrische Nationale Raad op zo’n vijftien van de vijftig zetels kunnen rekenen.

Vorige week nog had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton stevige kritiek uitgeoefend op de Syrische Nationale Raad omdat die volstrekt niet effectief zou zijn. Ook elders in het buitenland is er toenemende kritiek op het functioneren van de Raad.

Het plan van Seif om de oppositie breder te organiseren kan bij zulke critici dan ook rekenen op steun. Volgens Seif zou de kans er ook door toenemen dat het buitenland de oppositie meer financiële en mogelijk zelfs militaire steun zou geven.

Woordvoerders van de Syrische Nationale Raad waarschuwden echter dat aanhangers van de oppositie die illusie niet hoeven te koesteren. Ook toen de Raad vorig jaar werd geformeerd waren er volgens hen beloftes, die uiteindelijk echter niet werden nagekomen.

Intussen kon de oppositie ook een succesje vieren. Een groep opstandelingen in de oostelijke provincie Deir Ezzor wist zich voor het eerst sinds het uitbreken van het conflict twintig maanden geleden meester te maken van een belangrijk olieveld. Zo’n veertig regeringsmilitairen, die het veld bewaakten, zouden bij de aanval zijn gedood of gevangen genomen.

Ook in de hoofdstad Damascus en in Aleppo laaide de strijd vanmorgen weer in alle hevigheid op. Regeringsvliegtuigen voerden bombardementen uit op de wijk Hajar al-Aswad, in het zuiden van Damascus. Op de grond waren opstandelingen eveneens slaags met regeringsmilitairen. Gisteren vielen als gevolg van een bomaanslag zeven gewonden bij het Dama Rose-hotel, waar ook diplomaten elkaar vaak treffen. Bij Aleppo zou ook weer zwaar worden gevochten, onder meer in de nabijheid van het vliegveld. (AP, Reuters, AFP)