Oppositie: woensdag koopkrachtcijfers, anders uitstel regeringsverklaring

Rutte vorige week in debat met Wilders over het regeerakkoord van VVD en PvdA. Foto ANP / Robin Utrecht Rutte vorige week in debat met Wilders over het regeerakkoord van VVD en PvdA. Foto ANP / Robin Utrecht

Als het kabinet woensdag nog geen cijfers over de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord naar de Kamer heeft gestuurd, moet het debat over de regeringsverklaring worden uitgesteld. Dit vinden oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66.

Over de gevolgen van met name de inkomensafhankelijke zorgpremie doen verschillende cijfers de ronde.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederlanders het recht hebben om te weten waar ze aan toe zijn.

“Bovendien kunnen wij als Kamer het debat niet voeren als we niet precies weten wat de feiten zijn.”

Het debat over de regeringsverklaring staat donderdag gepland. In dit debat kruisen de fractievoorzitters de degens met premier Mark Rutte (VVD), die het beleid van zijn nieuwe kabinet verdedigt.

RTL dreigt met kort geding

RTL Nieuws dreigt vandaag een kort geding aan te spannen tegen Algemene Zaken, het ministerie van premier Rutte, als dat niet alle stukken openbaar maakt over de omstreden koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vrijdag diende RTL Nieuws al een Wob-verzoek in om alle documenten boven tafel te krijgen.

Zijlstra: vier procent koopkrachtverlies is afspraak

Koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent gaat sowieso niet gebeuren. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanochtend op Radio 1. Vier procent is de afspraak waartegen de VVD-fractie ja heeft gezegd, aldus Zijlstra.

Grosso modo gaan de lagere inkomens er 0,5 procent op vooruit en de hoge inkomens boven 100.000 euro gaan er in 4 jaar tijd 4 procent op achteruit. Als de koopkracht alsnog buiten die kaders valt, dan zal dit aangepast moeten worden, aldus Zijlstra.

    • Marije Willems