Ophef over polemiek Dautzenberg tegen Tonio

Arabist Hans Jansen was vrijdagavond in de Amsterdamse Balie winnaar van de Avond van de Polemiek, maar de meest omstreden hekelrede was al bij voorbaat die van schrijver Anton Dautzenberg.

Deze zou polemiseren tegen Tonio, de overleden zoon van collega A.F. Th. van der Heijden, over wie deze een bestseller schreef: „Tonio, overal kom ik je tronie tegen. [...] Hoe vaker ik je imitatie van Oscar Wilde zie, hoe meer ik je begin te haten.”

Citaten als deze lekten vooraf naar dagblad Trouw en zorgden voor voortijdige verontwaardiging. Medeorganisator Het Parool weigerde de rede af te drukken.

Dautzenberg hield op de avond een aanvullende bassinade, waarin hij de opdracht hekelde: op bestelling een op de man gespeelde polemiek beginnen. Door een overleden jongen aan te vallen, wilde hij dat aan de kaak stellen. Hij beschuldigde de organisatie van het lekken van zijn rede, waarvoor de organisatie zich na afloop verontschuldigde.

Het Parool belooft de nieuwe tirade wel te plaatsen. (NRC)